Curățenia, rearanjarea, resemnificarea și reorganizarea lucrurilor din jurul și dinăuntrul nostru a devenit din opțiune, mai degrabă, o necesitate. Faptul că, din cauza celui de-al doilea val al pandemiei, suntem din nou amenințați cu restrângerea spațiului de mișcare și din ce în ce mai mult restricționați în desfășurarea activităților zilnice obișnuite, face inevitabilă regândirea spațiului fizic în care trăim și care poate redeveni peste noapte școală, loc de muncă, dormitor laolaltă. Știm cum este, am mai trecut prin asta, doar că în primăvară schimbările ne-au cam luat prin surpindere. Acum însă putem să încercăm să ne adaptăm din timp, conștient și planificat. Deja știm ce ne poate aștepta, cum este să împărțim locuința, dar și viața cu toți membrii familiei 24 de ore din 24, pe un timp nedeterminat.
Pentru a putea face față mai ușor provocărilor ce ne pot aștepta în perioada următoare, vă sugerez să vă întrebați ce înseamnă pentru voi spațiul interior. Vă gândiți oare la căminul vostru perceput ca un loc cald, primitor și protector, sau dimpotrivă, ca la un loc care vă îngrădește, vă închide și vă restricționează? Auzind de spațiul interior, vă gândiți oare la locul de muncă pentru că aici vă petreceți cel mai mult timp din zi? Sau poate spațiul interior înseamnă pentru voi sălașul gândurilor și emoțiilor voastre… Oricum l-ați percepe, este bine să îl studiați și să vedeți ce schimbări ați avea nevoie să faceți pentru a putea funcționa cât mai ușor și eficient în zilele sau săptămânile care ne întorc mai mult spre înăuntru decât spre afară. Vedeți cum vă puteți pregăti acest spațiu pentru perioada în care cu toții vom fi supuși scenariului roșu, adică vom lucra de acasă, iar copiii noștri vor face școala online.
Uneori niște schimbări simple, cum ar fi eficientizarea spațiului fizic, prin organizarea mobilierului într-un mod mai funcțional, adunarea lucrurilor răsfirate prin casă, liniștesc mintea și sporesc confortul psihic, în plus, fac posibilă desfășurarea unor activități diferite în mod concomitent. În ceea ce privește spațiul interior în sens spiritual, încercați să vă mențineți gândurile și emoțiile nepoluate de avalanșa de informații, prin exersarea selectivității. Detașați-vă de mediul social și reveniți, periodic, cu atenția asupra semnalelor pe care vi le transmit corpul și mintea, încercând diferite tehnici de liniștire cum ar fi respiarția abdominală sau contactarea unei persoane dragi care să vă asculte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!