Dacă vă gândiți să reduceți timpul petrecut de către copilul vostru în fața telefonului sau a oricărui alt gadget, este bine să luați în considerare mai mulți factori, printre care vârsta acestuia, nivelul lui de înțelegere, relația pe care o aveți cu el, timpul petrecut și activitățile făcute împreună în familie, posibilitățile de a oferi ceva în schimbul a ceea ce luați, adică înlocuirea timpului petrecut în fața ecranului cu o altă activitate care îi face plăcere.
Introducerea noilor reguli necesită pregătire, în primul rând, în mentalul părinților. Vă sugerez să vă gândiți de ce doriți să reduceți timpul petrecut de copil în fața telefonului, care este intenția voastră prin acest demers. După aceea ar fi bine să verificați propriul comportament, exemplul oferit de voi în ceea ce privește folosirea gadgeturilor și locul pe care îl ocupă ele în viața voastră. În funcție, de concluziile la care ajungeți în urma autoanalizei, vă recomand să discutați toate aspectele descoperite cu partenerul de viață, soțul sau soția, să încercați să cădeți de comun acord în privința noilor reguli și să încercați să formați o alianță în care să reprezentați același punct de vedere în fața copilului. Dacă porniți pe drumul schimbării, vă sugerez, ca la început, să vă așteptați și să fiți pregătiți să tolerați comportamentele de protest și accesele de furie ale copilului. S-ar putea să întâmpinați iritabilitate, irascibilitate, limbaj ofensator din partea copilului vostru, cu atât mai mult dacă se află la vârsta de preadolescență și adolescență. Răspundeți cu calm și empatie la aceste comportamente, asigurați-l pe copilul vostru că are dreptul să fie furios și sugerați-i să își verbalizeze emoțiile pe un ton mai redus, încercând să se calmeze, pentru a se putea face înțeles. Asigurați-l că regulile de a reduce timpul petrecut în fața telefonului sunt aplicabile tuturor membrilor familiei, astfel acesta nu va percepe noua regulă ca pe o pedeapsă.
La început vă sugerez să optați pentru reguli simple care pot fi aplicate și urmărite mai ușor, cum ar fi: *Fără telefoane la masă (Acest timp vă va permite să vă conectați unii la ceilalți, să vă povestiți întâmplările de pe parcursul zilei). *Fără telefoane în mașină (Intervalele mai lungi sau mai scurte de timp petrecute pe drum oferă posibilitate, de asemenea, pentru discuții între membrii familiei sau dacă nu, pentru a observa mediul înconjurătot, oamenii, clădirile, pentru a asculta o emisiune radio interesantă, muzică etc). *Fără telefoane în dormitoare – pentru a avea un somn liniștit și odihnitor, studiile recomandă să vă lăsați telefoanele din mână cu cel puțin două ore înainte de culcare. Această recomandare este cu atât mai importantă în cazul minorilor, creierul lor fiind în plin proces de dezvoltare. *Fără telefoane la întrunirile de familie – aceste momente de socializare oferă un spațiu mai larg de conectare între membrii familiei și o oportunitate de relaționare între generații.
Citiți principiile noastre de moderare aici!