Răspunsul, cel puţin pe termen mediu, este, categoric, nu. Sociologii spun că, având pe cap o problemă atât de gravă cum este Transnistria, Republica Moldova nu este „eligibilă” pentru Uniunea Europeană.
Adevărul crud este că şi dacă Moldova nu ar avea problema Transnistriei, Uniunea Europeană nu ne-ar permite sub nicio formă să reîntregim România între vechile graniţe. Pentru simplul motiv că graniţa României actuale cu Republica Moldova constituie graniţa Uniunii Europene. A include Moldova în România, ar însemna să incluzi în Uniunea Europeană un spaţiu în care colcăie kagebiştii, pe toate palierele, începând cu guvernul, continuând cu serviciile secrete şi terminând cu cel mai neînsemnat consiliu local.
După ce Ceauşescu reuşise dekagebizarea aproape totală a securităţii, perioada de după revoluţie a marcat o „infuzie” de kagebişti, infiltraţi, cu sprijinul democraţiei, în diferite domenii de activitate. Timp de 23 de ani, SRI a avut de muncit pe brânci să contracareze invazia şi nu m-aş încumeta să avansez un procentaj al reuşitei.Cert este că Uniunea Europeană ne-a primit şi pentru că stăteam bine la acest capitol. Nu destul de bine, însă, pentru a fi primiţi şi în Schengen, mai ales după imensa prostie de a acorda cetăţenie câtorva sute de mii de moldoveni, fără o minimă verificare, ceea ce a însemnat un nou import de kagebişti, rezultatul fiind prelungirea MCV. Nu sunt împotriva acordării cetăţeniei române pentru fraţii noştri, dar aceasta trebuie să presupună verificarea la sânge a doritorilor, nu aducerea la grămadă, într-un singur scop: acela ca mii de „cetăţeni români”, având domiciliul la doar câteva zeci de adrese, să se poată prezenta la vot. Aici nu mai este vorba de prostie, ci de trădare de ţară.
„Ceauşescu a avut de făcut dekagebizarea securităţii, SRI trebuie să dekagebizeze pe o arie mult mai largă”
simion.todoca@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!