Sigur este doar faptul că reprezentanţii FMI rămân neîncrezători în capacitatea Guvernului Boc de a redresa economia şi de a scoate ţara din criză. Aceeaşi îndoială o avem şi noi, cetăţenii acestei ţări. În ce mă priveşte, nu acestea sunt măsurile care ne pot scoate la liman. Degeaba se preconizează tăierea pensiilor, a ajutorului de şomaj, a unor subvenţii, a salariilor bugetarilor, pentru că banii astfel obţinuţi nu vor face acest guvern nici mai inteligent, nici mai performant. Guvernul Boc şi-a probat incompetenţa cu vârf şi îndesat, aşa că singurul efect va fi sărăcirea a milioane de români.
Miliarde de euro se „plimbă” prin subteranele economiei. Bunăoară, mafia alcoolului şi a ţigărilor nu este deranjată de nimeni. Ba chiar este protejată, de ani de zile, de oamenii legii. De aceea, spre deosebire de alte categorii de bugetari, cei din Poliţie, de la Garda Financiară ori din Justiţie îşi merită cu prisosinţă reducerea salariilor cu 25 %. Dacă ar fi fost preocupaţi să sugrume reţelele mafiote, bugetul ar fi fost alimentat cu o sumă mult mai mare decât se obţine acum prin măsurile luate de Băsescu.
Revenind la „planul Băsescu”, sunt curios cum poate deveni el aplicabil. În primul rând, pentru că sunt câteva măsuri care nu au caracter constituţional. E vorba de tăierea unor procente din pensii şi din salarii, adică din drepturi câştigate onest, prin muncă. Îşi va asuma Parlamentul un asemenea abuz? Vor risca „independeţii” lui Gabriel Oprea, abia constituiţi în Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), un partid de sorginte social-democrată, să devină, din start, nefrecventat de electorat? Mai exact, vor vota ei, de dragul lui Băsescu, alături de portocalii, asemenea măsuri? Şi dacă nu le vor vota, ce rămâne din angajamentul cu FMI, de acum? O luăm de la capăt, majorăm TVA şi cota unică? Mai mult ca sigur.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!