Cum stăpânirea imperiilor prin puterea armată s-a dovedit falimentară pe termen lung, Merkel şi acoliţii ei au decis că trebuie să instituie o justiţie unică, valabilă pentru toate provinciile, aplicată la nivel central de o haită de buldogi, capabilă să înşface şi să să ţină strânsă între fălcile încleştate prada indicată de către dresor. Acea haită, din punct de vedere instituţional, deja există şi se numeşte Comisia Europeană. Deocamdată, aceasta taie şi spânzură doar în ţările conduse de către guvernanţi mai slabi de înger sau interesaţi, transformaţi în slugi. Merkel şi Barroso fac presiuni tot mai insistente şi ameninţătoare pentru ca această haită să devină atotputernică, să se substituie, încet, încet, Parlamentului European, să legifereze şi să aplice justiţia.
Aşa cum mai spuneam şi cu alte ocazii, România a slujit drept cobai şi în acest domeniu, Traian Băsescu şi Monica Macovei transformând procurorii în magistraţi şi făcând din Curtea Constituţională o copie, la scară mai mică, a Comisiei Europene, în slujba acesteia. De regulă, toate ideile „reformatoare” ale Monicăi Macovei au fost dictate de către Merkel şi Viviane Reding, pentru a fi experimentate în România. La această oră se derulează o adevărată bătălie pentru ca Procuratura Europeană, încă în faza de proiect, să aibă puteri depline în verificarea utilizării fondurilor europene de către statele membre. Deocamdată, la reacţia negativă a mai multor ţări, printre care şi România, prin preşedintele Camerei Deputaţilor, juriştii Parlamentului European au replicat că onor Comisia Europeană nu a venit doar cu propunerea de înfiinţare a Procuraturii Europene, ci a stabilit până în cele mai mici amănunte cum să funcţioneze şi ce prerogative să aibă. Lucru în neregulă, Comisia Europeană neavând prerogative legislative.
Monica Macovei l-a făcut cu ou şi cu oţet pe Valeriu Zgonea, acuzându-l că nu doreşte ca procuratura Europeană să taie şi să spânzure în toate oraşele şi comunele României pentru ca baronii locali să poată să fure mai departe. În parte, sunt de acord că s-ar fura mai puţin, însă adevărata menire a procurorilor lui Merkel nu este aceea de a stopa furturile din fonduri europene- lucru aproape imposibil şi la această oră, datorită celor două instituţii europene de verificare şi investigare a fraudelor- ci de a inventa fraude, pentru ca anumite ţări să dea înapoi mai mult decât au primit de la Uniunea Europeană. Adică, exact ca şi procurorii cărora Băsescu şi Macovei le-au conferit puterea de a căuta motive pentru deschiderea unor dosare pentru persoanele care neapărat trebuie să fie acuzate de ceva.
Dacă şi după alegerile europarlamentare de anul viitor popularii lui Merkel şi Barroso vor deţine supremaţia în Parlamentul European şi- implicit- în Comisia Europeană, evenimentele vor merge pe accelerat înainte spre consolidarea controlului Germaniei asupra statelor Uniunii Europene. Mai ales prin instalarea unor guverne marionetă, dispuse să urmeze fără crâcnire ordinele venite de la Comisia Europeană. Dacă, însă, popularii pierd, există şanse ca vocile critice la adresa politicilor lui Merkel să ducă la o reformare a unora dintre instituţiile Uniunii Europene, care să acţioneze în sprijinul şi nu împotriva dezvoltării ţărilor înapoiate din punct de vedere economic, cum s-a întâmplat până acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!