Fără jurnalism, suntem toți mai săraci. Iar fără jurnalism local, comunitățile știu mai puține despre viața lor, și fiecare dintre noi ia decizii mai proaste. Sunt convinsă că mulți dintre cei care au citit aceste fraze simt nevoia să mă contrazică. Avem în jurul nostru atât de multe exemple de jurnalism prost făcut, înregimentat politic, toxic, care se uită la scandal și nu la interesul cetățeanului, încât este tare ușor să uităm la ce ne folosește jurnalismul.
Într-o perioadă în care ne luăm informațiile „de pe net” sau „de pe Facebook”, când orice material jurnalistic care nu ne place primește imediat eticheta de „fake news”, jurnaliștii și jurnalismul par a fi ceva din trecut. Cu toate acestea, încă avem nevoie ca cineva să verifice informațiile, să le pună în context, să întrebe autoritățile, să le tragă la răspundere. Un studiu publicat în 2018, în Statele Unite, arată că, acolo unde au dispărut ziarele locale, cheltuielile publice au crescut iar comunitățile au devenit mai puțin implicate civic, mai apatice la risipă și corupție.
Jurnaliștii sunt cei care se uită la modul în care autoritățile locale ne cheltuie banii din taxe, la cum fac angajări, la ce lipsește din spitale. Jurnaliștii sunt cei cărora le scriem atunci când am aflat că se întâmplă ceva rău și ne-am dori să „se facă dreptate”. Pe jurnaliști îi aplaudăm când scriu sau spun exact ce gândim și noi; și îi înjurăm atunci când informațiile pe care ni le prezintă contrazic viziunea noastră despre lume.
O să spuneți, știu, că jurnaliștii care își fac meseria bine sunt din ce în ce mai rari. Așa este, dar aici avem și noi, consumatorii de presă, o vină. Pe internet, informația e gratis. De ce să mai plătim și noi pentru ea, dacă media ia bani din reclamă? Pentru că, fără public plătitor, presa este dependentă de banii de la partide și oameni politici și de la cei din companii, și astfel acele subiecte care sunt importante pentru noi sau comunitate pot să apară mai rar dacă sunt în defavoarea celor care finanțează, într-o formă sau alta, presa.
Plătind noi – cumpărând ziarul, făcându-ne abonamente – investim în presa care ne informează, investim în transparență, în ideea că banii publici vor fi folosiți mai bine, dacă o să fie cineva acolo care se uită la ei.
Jurnalistul este cel care pune întrebări în numele nostru. Și de aceea este important. Politicienii au obligația să le răspundă, tocmai pentru că întrebările lor sunt întrebările noastre. Zilele acestea, este la modă să ataci jurnaliști, să faci liste negre (!), să hărțuiești pe rețelele sociale, prin comentarii, jurnaliștii cu care nu ești de acord. Ar trebui să ne preocupe pe fiecare dintre noi acest fenomen, pentru că, dacă jurnaliștii sunt reduși la tăcere, nu mai pune nimeni întrebările care contează în numele nostru. Iar dacă un jurnalist poate fi redus brutal la tăcere, ce se va întâmpla cu un „simplu” cetățean?
Cu o istorie de 9.000 de ediții, Jurnal Arădean pune aceste întrebări în numele vostru. Uneori întrebările au fost mai bune, alteori, poate, ar fi trebuit să fie altele. Dar, timp de 9.000 de zile, jurnaliștii au venit în casele, birourile, școlile voastre și v-au adus știrile din Arad. Într-o lume în care instituțiile media dispar în fiecare zi, ce au reușit acești jurnaliștii este, în sine, o performanță remarcabilă.
Merită sărbătorită cu un La mulți ani și la mai multe ediții și cu un nou abonament. Doar împreună cu voi, cititorii lor, jurnaliștii sunt cu adevărat puternici.
Cristina Lupu,
director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent
Citește și:
Trimite articolul
XMai liniștită,mai bună,ne-am lămurit în pandemie de ce sunteți în stare voi jurnaliștii și televiziunile la care sunteți slugi.
Nu am citit textul,doar titlul dar nu trebuie sa ne imaginam pentru ca traim deja,de ani buni aceasta realitate. Voi nu mai meritati numele de jurnalisti. Nu sunteti decat trompetele lelor care va platesc. S-a vazut acest lucru la modul cel mai evident in aceasta plandemie.
-
LIV , ar trebui sa citesti si continutul pentru a intelege de ce se intampla asta…
Evident că nimeni nu-și mai dorește o presă ceaușistă, gazete comuniste, ci, fiecare își dorește o presă mai obiectivă și în slujba cetățeanului. La Mulți Ani!
Voi, jurnaliștii, oricum sunteți cumpărați de guvern și de politicieni, difuzați doar ce vi se impune. Nu degeaba a investit guvernul 50 de milioane de euro în campania de vaccinare, iar cei cu alte opinii sunt excluși, marginalizați, puși la zid și li s-a tăiat microfonul. Așa că este tot una cu sau fără voi.
Fara ziare si tv,probabil viata ar fi anosta dar mai buna, cu oameni normali, linistiti si buni. Tv si publicatiile , chiar si facebook-ul, tiktok,etc, face ca lumea sa fie agitata, nervoasa, suparata, cu tenta de suicid, dar asta e secolul vitezei si informaticii , asa ca asta traim…
Păi exact in aceea situație suntem, toata presa s-a transformat intr-um megafon al politicienilor, exact ca-n imaginea publicată zilele trecute pe Special Arad, dar si pe Hotnews.
Vă lipsesc investigațiile de presa, analizele documentate, iar despre interviuri pot sa va spun ca sunt cele mai elocvente in ce privește slugarnicia presei față de politicieni. Ultimul exemplu, ,,interviul” luat lui Balcea.
Hahaha. PENIBIL: hoțul strigă HOTUL
Sunteți o presă aservită.
Jurnalism cu copy/paste după directivele lui Falcă