În al doilea rând, surprinde faptul că această răsturnare de situaţie este prezentată tocmai de Insomar, un institut patronat de Sorin Ovidiu Vântu şi considerat a fi favorabil democrat liberalilor şi lui Traian Băsescu.
Desigur, un sondaj este un sondaj. Are marja sa de eroare. Apoi, fiind vorba de un vot uninominal, loc de surprize – în sensul că rezultatele scrutinului ar putea arăta cu totul altfel – rămâne destul. Sondajele sugerează însă, întotdeauna, o tendinţă a opţiunilor electoratului, respectiv a încrederii de care se bucură partidele în rândul cetăţenilor cu drept de vot.
Or, ce ne arată sondajul de opinie realizat de Insomar? O tendinţă de scădere a opţiunilor de vot pentru PD-L, dar mai ales o creştere a capitalului electoral al PSD. Bunăoară, în luna iulie, PD-L avea o cotă de 38,5%, iar PSD de 26,4%; în septembrie, democrat-liberalii erau cotaţi creditaţi cu 39,4%, în vreme ce social-democraţii aveau un scor electoral de 24,7%, diferenţa dintre cele două cote fiind de aproape 15% în favoarea partidului condus de Emil Boc; chiar şi la începutul lui noiembrie, adică la startul campaniei electorale, PD-L conducea în topul preferinţelor cu 36,6%, în vreme ce PSD era cotat cu 31,9%, diferenţa fiind de aproape cinci procente în favoarea „portocaliilor”.
Cum ne-am putea explica această răsturnare spectaculosă, surpinsă de sondajele respective, toate realizate de Însomar? Primul gând se îndreaptă, dubitativ, spre temeinicia, seriazitatea, lipsa de parti pris a datelor furnizate. Altfel spus, ne putem întreba dacă nu cumva politicienii, comentatorii şi analiştii politici au avut dreptate atunci când pretindeau că sondajele sunt dirijate, partinice. După cum am putea să ne întrebăm dacă răsturnarea de situaţie nu este doar o corecţie, o conectare la situaţia reală, pentru ca Insomar să evite discreditarea pe ultima sută de metri.
Credibilitatea sondajelor Insomar, din această toamnă, poate fi suspectată şi prin prisma rezultatelor de la alegerile locale, pe care PSD şi PD-L le-au încheiat umăr la umăr. Or, dacă atunci scorul electoral a fost egal, ba chiar uşor în favoarea PSD, cum se explică faptul că, în septembrie, sondajul Insomar găsea o „prăpastie” adâncă, de circa 15%, între cele două partide, diferenţa fiind în favoarea democrat-liberalilor?
Putem fi curtaţi şi de tentaţia de a ne întreba dacă nu cumva sondajul de faţă este un măr otrăvit, întins PSD-ului. Adică, să aibă scopul de-a mobiliza la vot electoratul PD-L. Să se meargă atât de departe? Iar dacă datele prezentate de Insomar sunt curate – uite, cum am ajuns, nu din cauza noastră, să privim cu îndoială sondajele de opinie de la noi! -, se naşte inevitabil întrebarea: ce anume a determinat căderea PD-L şi creşterea cotei PSD?
Nu riscăm răspunsuri categorice. Probabil, PSD culege roadele iniţiativelor parlamentare de majorare a pensiilor, a salariilor profesorilor etc. Poate, e vorba şi de un vot negativ dat PD-L. Poate, au nemulţumit scandalurile din ultimii ani, ori supără aroganţa unor lideri ai PD-L. După cum s-ar putea ca electoratul PRM să se fi reorientat spre PSD. Cum însă e vorba decât de un sondaj, e mai înţelept să lăsăm speculaţiile şi să aşteptăm alegerile.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!