Deşi era cu piciorul în gips şi umbla în cârje, era deosebit de degajat şi optimist, glumind fără rezerve. Le reproşa celor doi că prea fac din el băşcălie, că prea îl provoacă să dea declaraţii la foc automat, pentru ca, pe urmă, să îşi bată joc de el în fel şi chip. “Ce dracu, maiorule, doar ştii prea bine că sunt doldora de gramatică, dar, dacă mă iei repede, mă pui să dau declaraţii pe nerăsuflate, e normal să mai greşesc, să fac divagaţii, să trec de la un subiect la altul”. “Ştiu, coane, dar noi râdem cu drag de faptul în sine, îi facem şi pe cititori să râdă de ce a ieşit, dar, în rest, e clar că nu va spune nimeni că eşti agramat sau alte chestii”, răspunse Mircea Toma. Continuând discuţia, senatorul ne-a spus că are pregătit un proiect legislativ care îi obligă pe ziarişti să elimine, înainte de publicare, orice greşeală gramaticală din declaraţiile luate “la cald” personalităţilor, fie ele din politică sau din alt domeniu. Ne-a întrebat ce părere avem, la care atât Mircea Toma, cât şi Liviu Mihaiu, au replicat: “Păi, coane, ne iei pâinea de la gură, noi despre ce mai râdem ?”.
Rămân la părerea că atât senatorul, cât şi “caţavencii” aveau dreptate. Lumea râdea, dar nimeni nu îşi închipuia că omul care o sfeclea la declaraţiile luate la cald nu ştie gramatică. Astăzi, însă, asemenea greşeli sunt vânate, căutate cu tot dinadinsul, pentru a face din ele un capăt de ţară, uneori doar din dorinţa de senzaţional. Alteori, la comandă politică, pentru a face din ţânţar armăsar, pentru a folosi orice chichiţă în scop politic.
Oricând, ca ziarist, aşi fi publicat, fără rezerve, pasajul în care Elena Băsescu spune succesuri în loc de succese, dar, în niciun caz nu aşi fi profitat de aiureala cu “unii vor să vorbeşte cu tine”. Este evident pentru oricine – vorbesc despre oameni obiectivi-că în primul caz este vorba despre nişte lacune într-ale gramaticii, în timp ce în al doilea discutăm despre un om care s-a pierdut cu totul şi înşiră nişte cuvinte pe care nici măcar nu le percepe.
Corectitudinea jurnalistului- oare, ce mai înseamnă acest cuvânt astăzi ?- s-a dus dracului în momentul în care a profitat de bâiguielile unui om care şi-a pierdut şirul gândurilor. La fel, cazul noului ministru al educaţiei. Poate cineva să creadă că un om de asemenea talie poate să încurce un plural din neştiinţă ? Să fim serioşi !
Concluzie : ziariştii trebuie să aleagă : ori corectează greşelile care apar la modul evident ca urmare a presiunii puse pe interlocutor, ori să aştepte până când acesta îşi elaborează în linişte declaraţiile. Aceasta, indiferent de simpatii sau antipatii!
Citiți principiile noastre de moderare aici!