Cum o majoritatea pro-portocalie există deja şi la Senat, putem conchide că PD-L şi Cabinetul Boc pot guverna în voie. Dacă a putut trece o lege organică, înseamnă că PD-L a lucrat bine şi cu spor pentru racolarea mai multor parlamentari liberali şi social-democraţi, fără să se împiedice în scrupule.
Tot mai numeroşi sunt cei care constată că PD-L a intrat în stadiul de atitudine în care nu mai ştie nici ce e jena faţă de cetăţeni, nici ce e teama pentru consecinţele care pot apărea atunci când se încalcă legea. De dispreţul total faţă de Opoziţie, nici nu mai trebuie să vorbim, pentru că este suficient de grăitor modul în care s-a „lucrat”, zilele acestea, pentru a se forţa trecerea prin Cameră a pomenitei Legi a funcţionarilor publici. Prin atitudinea sfidătoare a Robertei Anastase, faţă de Regulamentul Camerei, dar şi faţă de Opoziţie, au fost încălcate procedurile şi dezbaterea a fost mai curând mimată. De ce? Pentru că 1 martie i-a prins pe cei din PD-L cu clientela de partid, amplasată în instituţiile deconcentrate, în situaţia de a se afla în ilegalitate, de a nu putea semna acte, de a nu putea efectua plăţi şi chiar de a trebui să lase locul celor care au fost daţi afară, ca să le facă loc lor.
Ei bine, s-ar putea ca toată această grabă de a avea o lege a funcţionarilor pe placul şi în folosul PD-L să nu folosească la nimic. Deputaţi ai PNL şi PSD au anunţat că vor ataca Legea, chiar astăzi, la Curtea Constituţională, atât pentru viciile de procedură consemnate, cât şi „din punct de vedere al prevederilor de fond, care vin în contradicţie cu cele ale Constituţiei”, după cum afirma ieri Eugen Nicolăescu. Dar Boc şi ai săi sunt prea obişnuiţi cu postarea în spaţiul neconstituţionalităţii, ca să îşi facă probleme pentru încă o invalidare a unei legi. Şi nici pentru consecinţele invalidării.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!