Dintre abaterile care pot fi semnalate în varianta scrisă a limbii, scrierea cu i, ii sau iii este des întâlnită, fie că se produce la substantive, copii aceștia, la verbe, să fi cuminte, ori la adjective, ochii albaștrii. Facem precizarea că, în exemplele date, structurile subliniate sunt greșite.
Problema numită i-ul buclucaș este destul de complexă, însă vom încerca să o simplificăm, să o prezentăm pe înțelesul tuturor.
Există câteva lucruri pe care trebuie să le cunoaștem: când adăugăm un i, doi i și când nu trebuie să adăugăm nici măcar un i pe lângă cel care apare în cuvânt. Precizăm din capul locului că nu vom scrie niciodată cu ii cuvinte ca noștri, voștri, Arghezi, Zi (spune) ceva!.
În plus, ar trebui să știm ce reprezintă fiecare dintre acești i, începând cu cel din interiorul cuvântului, despre care spunem că este din rădăcina termenului, adică parte din forma cuvântului care, în general, nu se schimbă, ca în copil, fiu. Al doilea i indică forma de plural a substantivului: copii, fii și se numește desinență. Dacă apare al treilea i, acesta este articol, adică o unealtă gramaticală care indică participanților la comunicare în ce măsură aceștia cunosc obiectul numit prin substantiv, iar cuvintele se scriu copiii, fiii (ceea ce transmite că vorbitorul știe exact despre ce copii, fii este vorba.)
Așadar, vom scrie cu i (care este desinență de plural):
-substantive masculine la plural nearticulat: elevi, portari, profesori etc.;
-substantive al căror radical se termină în consoană + l/r și la care i-ul este sonor, fiind silabic: codri, membri, miniștri, tigri. Verificarea se poate face prin antepunerea demonstrativului acești;
-substantive feminine la plural nearticulat: amiezi, comori, gogoși, loji, mâini etc;
-adjective ca albaștri, negri, dacă stau după substantivul determinat: ochi(i) albaștri/negri.
Trebuie precizat faptul că există substantive cu aceeași formă pentru singular și plural, ardei, ochi, pui, tei, dar și substantive neutre care au la singular forma în i: butoi, taxi.
În unele cazuri nu apar greșeli. La substantive ca membri, miniștri, tigri abaterile se produc pentru că desinența i apare după consoana r și, în pronunțare, avem împresia că i-ul se prelungește. Astfel, unii le scriu greșit cu ii: doi membrii/tigrii în loc de doi membri/tigri. Ambele forme se pronunță la fel, iar urmarea este că acești termeni se scriu cu ii și când nu trebuie. Verificarea se poate face punând cuvântul acești înaintea substantivelor de acest tip și astfel vom scrie corect: acești codri/miniștri/tigri.
Se scriu cu ii (primul i este desinență de plural, al doilea i este articol hotărât):
-substantivele masculine la plural: elevii, oamenii, portarii, profesorii etc.;
–codrii, membrii, miniștrii, tigrii. Pentru verificare, în cazul acestui grup de substantive, vom înlocui substantivul cu altul a cărui ortografiere nu pune probleme: tigrii (elevii) fotografiați sau vom așeza demonstrativul aceștia după substantivele respective: membrii/tigrii aceștia;
-adjective ca albastru, negru, mare etc. așezate înaintea substantivului determinat: albaștrii/negrii/marii ochi;
-adjective ca cenușiu, viu, zglobiu care stau după substantivul determinat, care este la plural: norii cenușii; chipurile vii etc. (adjectivele nu sunt articulate).
Se scriu cu ii și unele substantive feminine la plural nearticulat: corăbii, doctorii, năzbâtii, poezii, prăpăstii, săbii, sălcii etc.
Tot cu ii vom scrie și formele de genitiv-dativ singular ale unor substantive feminine: cărții, femeii, ierbii, pădurii etc. În cazul acestor forme, i-ul nu indică pluralul, ci este articol. De altfel, este evident că aceste forme sunt la singular: Chipul femeii îi rămase în memorie.
În sfârșit, vom scrie cu iii (primul i din rădăcină, al doilea indică pluralul, iar al treilea este articol hotărât):
-substantive masculine la plural articulat care au un i în rădăcină: copiii, fiii. Verificarea se face tot cu ajutorul demonstrativului aceștia, pus după substantiv: copiii aceștia;
-adjective de tipul auriu, cenușiu, trandafiriu, zglobiu etc., dacă precedă un substantiv masculin la plural: trandafiriii obraji, zglobiii copii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!