Nu ar trebui să ne intereseze culoarea politică a condamnatului, dar la noi nimic nu este cum ar trebui să fie – a se vedea câţi „portocalii” au ajuns pe mâna procurorilor DNA, şi câţi oameni politici de la celelalte partide. În mod firesc, cetăţenii râmniceni ar trebui să fie dezamăgiţi de primarul care, iată, a fost dovedit, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca fiind o persoană coruptă.
Ei bine, nimic din toate acestea. Ba mai mult, mii de cetăţeni au semnat o petiţie prin care solicită ca Mircia Gutău să primească titlul de „Cetăţean de onoare” al municipiului Râmnicu Vâlcea. E drept, campania de umplere cu onorabilitate a primarului este una bine organizată şi condusă, în sensul că nu cetăţenii dau buluc la liste, ci preşedinţii asociaţiilor de proprietari vin cu listele la oameni, la uşă. La rându-i, postul local de televiziune, VTV, susţine şi el campania şi difuzează formularele pentru strângerea de adeziuni.
Cum se explică această zbatere fanatică şi împotriva oricărei logici elementare a „vâlcenilor”? Mulţi pun acest demers plin de paradox pe seama lucrurilor bune pe care primarul Gutău le-a făcut pentru localitate, fapte pentru care el a fost reales, în vara lui 2008, cu circa 80% din voturi. Ar fi o explicaţie, chiar dacă n-ar fi şi un argument pentru transformarea unui ins, corupt dovedit, în erou. În opinia mea, la baza acestui demers nu stă atât entuziasmul cetăţenilor, cât al activiştilor de la PD-L Vâlcea. Avem de-a face cu o manevră politică parşivă, de spălare a obrazului PD-L, prin incriminarea Justiţiei şi transformarea condamnatului în victimă a unei erori judiciare.
Ceea ce se întâmplă în aceste zile la Vâlcea este un demers imoral. O încercare perversă de a schimba sensul faptelor, de a metamorfoză răul în bine sau, dacă vreţi, de a accepta parazitarea binelui de câtre rău. Nu se poate să urâm corupţia şi, în acelaşi timp, să-i „cinstim” pe cei corupţi. Şi nici ca PD-L să nu excludă din rândurile sale un primar condamnat.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!