Am putea spune că nu este nicio pagubă să dispară tot felul de partiduleţe, care nu au ce căuta în politică dacă nu sunt în stare să adune măcar 5% din voturi la nivelul întregii ţări, că e mai bine să rămână două, maximum trei partide, plus cel al ungurilor, pe post de partid balama.
Parşivenia sistemului, însă, este alta : este foarte posibil ca partide cotate la peste 15% membri şi simpazitanţi să nu poată să-şi aproprie voturile acestora, din cauză că nu pot prezenta liste complete de candidaţi în toate circumscripţiile. Calculul este simplu : voturile partidului se pierd în toate circumscripţiile în care partidul nu are candidaţi. Spre exemplu, degeaba are un partid 5% sau mai mult din electoratul judeţului Arad. Dacă organizaţia judeţeană nu depune listă de candidaţi, toate voturile partidului din judeţ sunt pierdute, pentru că membrii şi simpatizanţii nu au posibilitatea să-şi voteze partidul. Dacă, totuşi, se depun liste incomplete, se pierd voturile din colegiile rămase neacoperite.
Acesta este şi motivul pentru care doritorii de deputăţie refuzaţi de către partidele mari, respectiv parlamentarii ejectaţi de către partidele lor, nu acceptă să candideze pe listele partidelor care nu pot asigura liste complete în toate circumscripţiile, în aşa fel încât să fie siguri că nu îşi câştigă degeaba colegiile. Sunt preşedinţi de partide care umblă cu limba scoasă după candidaţi şi nu îi găsesc, prea puţini fiind cei care, în zilele noastre, dispun de minimum câteva de mii de euro cărora să nu le simtă lipsa dacă îi pierd. Mai mult, sunt persoane care pentru a candida cer ceva mărunţiş de buzunar, pe lângă afişele de campanie gratis. Numai şi numai pentru a asigura lista completă şi a-l ajuta pe cel plin de bani care vrea musai în Parlament.
„Poate părea paradoxal, dar sunt unii care cer plată ca să fie trecuţi pe lista de candidaţi”
simion.todoca@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!