Neconstituţionalitatea reducerii pensiilor este evidentă până şi pentru oamenii care nu au pregătire juridică. E vorba de principiul dreptului dobândit, onest, pe cale legală, un drept de care oamenii nu pot fi deposedaţi, nici măcar parţial. Întrucât şi partidul independenţilor dezaprobă reducerea pensiilor, Guvernul nu va risca să trimită în Parlament un proiect de lege cu „măsurile Băsescu”, ci le va îngloba, conform spuselor lui Blaga şi Videanu, într-o Ordonanţă de Urgenţă. Că o fi ordonanţă, că va fi lege, Curtea Constituţională o va invalida de cum va fi sesizată, aşa cum s-a întâmplat şi în una dintre Ţările Baltice.
Ieri, Spania anunţa şi ea reducerea salariilor funcţionarilor publici, dar cu un procent decent, de numai 5%. Despre pensionari, nici vorbă. În schimb, guvernul spaniol (nu regele!) a fost extrem de riguros în a anunţa reducerea cheltuielilor publice cu 6 miliarde de euro. Şi, sunt convins, se va ţine de acest angajament. În schimb, Guvernul României nu ştie cu cât va reduce cheltuielile publice. Nu ştie nici cui i se va aplica reducerea salariilor cu 25%. Dovadă că au fost exceptaţi de la această penalizare salariaţii companiilor de stat. Abia la protestul presei şi al opiniei publice, premierul Emil Boc a încercat să-i „roage” pe cei din companiile respective să accepte şi ei o reducere. Cum presiunea opiniei publice a crescut, Boc anunţa ieri că şi la aceste companii, inclusiv CEC Bank şi Eximbank, salariile vor fi reduse cu 25%. Oare!?
Vin vremuri grele pentru Traian Băsescu şi guvernul său. Ieşirea de ieri a pensionarilor în stradă este semnalul că populaţia şi-a pierdut şi răbdarea, nu doar speranţa. Lor li se vor alătura bugetarii. De aceea, nu ştiu dacă Guvernul Boc o va duce până la toamnă, cum preconizează Traian Băsescu. Dar, oricum ar fi, culmea tensiunilor sociale va fi atinsă la iarnă, când vor veni şi facturile la întreţinere şi când vom constata că situaţia nu s-a schimbat în bine. Ci, dimpotrivă, criza e şi mai profundă.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!