Cum argumentam ieri, preşedintele Băsescu nu-şi permite riscul, la o adică, să desemneze ca premier pe cineva care nu-l ascultă sută la sută, în tot şi în toate. Pentru că este mai mult ca sigur că nu va mai găsi un al doilea Boc, adică un alt personaj dispus să asculte orbeşte de preşedinte, să-şi refuze orice idee şi orice iniţiativă.
Nu s-a discutat nici despre remaniere, pentru că preşedintele Băsescu este adeptul loviturilor surprinzătoare. Nu este omul care să se consulte cu întreaga echipă – în cazul de faţă, cu întregul Cabinet. Şi cu atât mai mult nu ar iniţia o asemenea discuţie în acest moment, când se amplifică tensiunea dintre dumnealui şi gruparea Videanu-Berceanu. Că este nemulţumit de imaginea în continuă degradare a celor doi – iar de felul în care Videanu şi Berceanu gestionează problemele din subordinea celor două ministere, şi mai abitir! – este de notorietate. Numai că Traian Băsescu ştie să aştepte momentul şi să-şi surprindă „prada”.
Când va veni acel moment, vom vedea. Ca supoziţie sau de dragul speculaţiei putem avansa ideea că preşedintele Băsescu s-ar putea folosi de moţiunea de cenzură pe care o pregătesc liberalii, social-democraţii şi conservatorii. În ce sens ar putea folosi acest moment? Recurgând la serviciile grupului de independenţi ca să voteze în favoarea moţiunii. Poate părea o inepţie ceea ce spun, dar nimic nu mai trebuie să ne surprindă la Traian Băsescu. Cât îi priveşte pe „independenţi”, nu cred că ar refuza să intre într-un asemenea joc perfid. Am văzut cu câtă dezinvoltură îl contrează Gabriel Oprea pe premierul Boc. Şi-ar permite dacă nu ar avea sprijinul (poate şi îndemnul) lui Băsescu? Pe de altă parte, participarea „independenţilor” la demolarea Guvernului ar putea să le prilejuiască acestora obţinerea a încă două portofolii – unul pentru Marian Sârbu, celalalt pentru Cristian Diaconescu, Oprea rămânând, desigur, la Apărare. Pe scurt, moţiunea de cenzură ar putea să-i folosească din plin (şi) lui Traian Băsescu.
T.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!