Tare mă tem că acestea se vor dovedi extrem de toxice pentru sănătatea economico-finaciară o românaşilor, care vor ajunge să plătească de le vor sări ochii. Spre deosebire de opoziţie, eu nu zic că sunt pomeni, pentru că a-i da omului înapoi ce i-ai luat, tu, ca stat, nu înseamnă decât dreptate. Totuşi, corect ar fi ca şi statul să-şi recupereze banii pierduţi din cauza unor erori, de la cei care au beneficiat ilegal. Pot să înţeleg că oamenii care au primit sume nemeritate pot fi scutiţi de returnarea lor, din moment ce este evident că vina nu le aparţine şi având în vedere faptul că, oricum, nu au nicio posibilitate să facă asta.
De aici şi până la a da înapoi banii şi celor care deja i-au returnat este, însă, cale lungă. A generaliza amnistia fiscală la toţi bugetarii care au primit sume necuvenite, este prea mult şi înseamnă cu adevărat pomană electorală pentru voturi. Problema gravă este alta : am fost de acord cu sintagma USL „dreptate până la capăt”, numai că trebuie să fii chior sau chiar orb de-a binelea să nu vezi că, la ora actuală, situaţia economică a României nu îşi permite un asemenea efort. Aşa că se pune întrebarea : de unde are guvernul aceşti bani ?
Sunt două posibilităţi : ori fondul de rezervă la dispoziţia primului ministru este mult mai umflat decât s-ar crede, fiind alimentat cu banii tăiaţi de la investiţii, ori Guvernul se bazează pe împrumuturi pentru consum deja antamate. Împrumuturi pe care le vom returna cu acompaniament de ghiorăituri de maţe goale şi cu dârdâieli de frig. Ori PSD aruncă acum cu bani, pentru a-şi cumpăra perpetuarea la putere, pentru ca apoi, după ce şi-a consolidat-o, să pună biciul pe noi, ori ştie că, după prezidenţiale, se schimbă guvernul, iar noua putere va plăti oalele sparte, în aşa fel încât să se aleagă praful de ea la alegerile parlamentare din 2016. Cu alte cuvinte, tactica pârjolirii terenului, pe care guvernele Băsescu le-a aplicat cu mare sîrguinţă. Dealtfel, o practică obişnuită în România postrevoluţionară.
„Aruncarea poverilor în cârca următoarei guvernări este o practică în România postrevoluţionară”
Citiți principiile noastre de moderare aici!