Calificativul nefavorabil acordat cadrelor didactice, de la noi, are la bază rezultatele slabe obţinute de elevii români la testul PISA, care i-au plasat pe locul 47 din 57 de ţări participante la testul respectiv.
Este un loc extrem de modest, care arată adevărata faţă a învăţământului românesc, cu totul alta decât cea, înşelătoare, pe care ne-o vântură unii când supralicitează interesat performanţe olimpice. Studiul „Conţinutul şi calitatea formării cadrelor didactice pe teritoriul UE”, realizat de Comisia pentru Cultură şi Educaţie a Parlamentului European, arată că ţările cu rezultate bune la aceste evaluări au profesori de calitate, iar cele cu rezultate slabe, cum este şi România, au dascăli slab pregătiţi.
De ce avem prea mulţi dascăli slab pregătiţi? Nu trebuia să aşteptăm răspunsul tocmai de la Comisia Europeană, pentru că îl ştim şi noi: din cauză că nu sunt atraşi în învăţământ profesorii potriviţi, care, apoi, să fie ajutaţi să devină eficienţi. Pe de altă parte, învâţământul nostru nu dispune de sisteme şi structuri pentru a urmări ca fiecare elev să beneficieze de o predare de calitate.
Dacă mai marii învăţământului din România nu ştiu ce este de făcut, CE ne oferă şi soluţiile. Foarte simple, cum sunt de fapt toate adevărurile elementare. Unu: sistemul trebuie să-i selecteze doar pe acei candidaţi „potriviţi” pentru meseria de profesor. Parcă-i şi aud pe dascăli sărind să invoce salariul nestimulativ. I-au auzit şi cei de la Bruxelles: doi, trebuie acordat un salariu motivant tinerilor dascăli. Dar, dacă dai trebuie să şi pretinzi, nu? Trei: tinerii profesori trebuie să stea într-o perioadă de probă, ca la orice alt serviciu. Patru: în perioada de probă, activitatea lui ar trebui să fie monitorizată, iar o persoană ar trebui să-i fie mentor viitorului profesor, să-l asiste la ore şi să-l înveţe cum să predea cât mai eficient.
Stop. Aşa se procedează la cei cu învăţământ performant. La noi? Rezultatele vorbesc de la sine. Nu rigoare, nu preocupare, dar pretenţii, cât cuprinde.
Tristan Mihuţa
Citiți principiile noastre de moderare aici!