Odată ajuns acolo, un lider bătăios, cu priză la oamenii simpli sau la adepţii unor curente, va putea în scurt timp să îşi adune aderenţi din toată ţara. Abia aşa vom ajunge să vedem şi noi ce înseamnă cu adevărat extremism. Ca să nu mai spun că în loc de un singur partid maghiar în Parlament ne vom trezi cu trei! UDMR spune că nu îi convine sistemul uninominalului aşa zis pur, vehiculat la ora actuală, deoarece nu asigură reprezentativitate. Mai exact, Uniunea nu îşi face griji în privinţa câştigării unor colegii în judeţele cu populaţie majoritar maghiară, însă, dacă locul de parlamentar va fi ocupat de către cel care obţine cele mai multe voturi, poate să îşi ia adio de la obţinerea unor mandate în zonele celelalte.
Ideal pentru UDMR ar fi să se păstreze actualul sistem de atribuire a mandatelor, dar să se şi reducă pragul electoral, pentru a fi ferită de surprize. Dealtfel, Traian Băsescu a spus clar : dacă va fi nevoie, vom reduce pragul electoral până la nivelul pe care îl poate atinge UDMR.
Dacă nu ar fi picat coaliţia, aşi putea pune mâna în foc că aşa s-ar fi petrecut lucrurile. În scopul păstrării puterii, Băsescu ar fi lăsat UDMR şi cu slănina întreagă şi cu varza unsă. Ar fi rămas în continuare singurul reprezentant al maghiarilor în Parlament, pentru că partidele lui Tokes nu ar fi reuşit să atingă pragul revizuit.
Dincolo de soarta UDMR, dispariţia pragului electoral poate revitaliza planul lui Băsescu de construire a unei mari Mişcări Populare, dând posibilitatea intrării în Parlament a cât mai multor partide satelit, construite exact în acest scop. Dacă unele dintre acestea „prind” Parlamentul, lansarea noii mişcări- în jurul lui MRU, cel mai probabil- se va face cu mare vâlvă, în aşteptarea momentului în care guvernarea USL se va sparge. De preferinţă, înainte de alegerile prezidenţiale din 2014
„Orice sistem va fi adoptat, va fi, cu certitudine, de unică folosinţă”
simion.todoca@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!