ARAD. Fără îndoială, Preafericitul Părinte Daniel reprezintă o personalitate providenţială pentru Biserica Ortodoxă Română. O personalitate providenţială pentru România. Cu toţii aveam nevoie pentru Mileniul al treilea de o personalitate teologică de anvergura Prefericirii Sale. Biserica Ortodoxă, în general, şi Biserica Ortodoxă Română, în special, a fost binecuvântată de Dumnezeu prin alegerea de către Sfântul Sinod la 12 septembrie 2007 ca Arhiepiscop al Bucureştilor, Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a Preafericitului Părinte Daniel, întronizat în această înaltă demnitate bisericească la 30 septembrie 2007. Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad i-a conferit, precum bine se ştie, înaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, în prezenţa a mii de arădeni, veniţi să asiste la un ceremonial care onorează, cu adevărat, instituţia arădeană de învăţământ superior. Pregătindu-mă pentru acel eveniment special pentru Universitatea “Aurel Vlaicu “ cu câteva luni înainte, am început prin a citi vieţile celor cinci Patriarhi care l-au precedat pe Preafericitul Daniel şi subliniez, cu toată responsabilitatea, că nici unul dintre aceştia nu a avut harul extraordinar al zidirii. Vocaţia de a construi pentru astăzi dar, mai ales, pentru mâine. Pentru viitorime.
Niciunul dintre predecesori nu a reunit într-o singură personalitate o dimensiune liturgică şi misionară, una ştiinţifică şi publicistică, una filantropică şi socială şi, nu în ultimul rând, una monahală. Patriarhul Daniel are meritul deosebit de a fi întemeiat învăţământul teologic modern, precizându-i “vocaţia misionară pentru viaţa şi activitatea Bisericii Ortodoxe Române“, considerând teologia, deopotrivă, “o ştiinţă a mântuirii şi conştiinţa misionară a Bisericii în lume“, pledând pentru un învăţământ teologic universitar, care “să cunoască bine tendinţele generale din învăţământul românesc şi european, să promoveze cercetarea ştiinţifică”, dar şi “să corespundă exigenţelor misionare actuale ale Bisericii”, îndeplinindu-şi, în acest fel, misiunea“ştiinţifică şi mistică, academică şi practică”. Aşadar, învăţământul teologic românesc îi datorează enorm Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Cum, de altfel, lecţia oferită ca Mitropolit al Moldovei este, de asemenea, unică.
A înfiinţat 12 protopopiate, 250 de biserici noi, 1700 de şantiere dintre care 600 pentru biserici,ce aşteptau de preamultă vreme restaurarea mult promisă.
A realizat un fapt, pe care nu l-a făcut nimeni până la Preafericirea Sa şi anume a introdus Iaşi-ul între cele cinci centre europene de pelerinaj, aducând moaştele unor sfinţi, prilejuind credincioşilor şansa de a se ruga şi de a se reculege în aceste centre de pelerinaj.
A fost cel dintâi care a dat o deschidere total nouă vieţii monahale, nu doar pentru faptul că a construit 70 de mănăstiri, ci arătând că mănăstirea înseamnă rugăciune, credinţă, reculegere, dar înseamnă şi ştiinţă, înseamnă descoperirea arhivelor mănăstirilor, înseamnă, de fapt, repunerea în circulaţie a unor obiecte de patrimoniu, a colecţiilor muzeale, pentru că centrele şi mănăstirile sunt, în acelaţi timp, focare de credinţă şi focare de învăţământ şi cultură.
Prefericitul Părinte Patriarh are şi meritul de a fi elaborat peste 800 de studii şi articole în limba română, dar şi limbile franceză, engleză, germană, de a fi fost prezent la peste 120 de mari Congrese Internaționale și Naționale, de a fi scris cărţi fundamentale, între care menţionăm teza de doctorat (424 de pagini) susţinută la Strassbourg şi apoi la Bucureşti, sub oblăduirea celui mai mare teolog al secolului al XX-lea, Dumitru Stăniloaie.
Patriarhul Daniel este cel dintâi care a înfiinţat o televiziune şi un radio (“Trinitas”), care, iată, au devenit de anvergură naţională şi nu numai, o editură (“Trinitas”), o agenţie de ştiri (“Basilica”), un cotidian („Lumina”).
Niciunul dintre patriarhii care l-au precedat nu au vădit această extraordinară vocaţie de a construi, probând un evident Duh creator dar şi rigoare, o viziune unificatoare, un admirabil model, deopotrivă, în plan academic, ştiinţific, liturgic, dar şi misionar şi filantropic, (prin spitalele şi centrele de diagnostic pe care le-a promovat, prin medicamentele gratuite oferite celor aflaţi în dificultate ş.a.).
Personalitatea Patriarhului Daniel este fascinantă. Dumnezeu a ales un copil, fiu de învăţător, dintr-un sat bănăţean, devenit, apoi, un tânăr studios, ce îşi petrecea cea mai mare parte a timpului în bibliotecă şi, mai apoi, înalt ierarh, Patriarhul Daniel. Un om excepţional. Inteligent, erudit, poliglot, cu umor subtil şi pilduitor, generos, necruţător, cred, cu duplicitarii şi ipocriţii, dar bonom şi drept, un om superior nu prin înalta-i ierarhie ci prin calităţi umane pe care, arareori, avem privilegiul de a le descoperi.
Biserica Ortodoxă Română a dobândit prin Patriarhul Daniel şansa unui dialog ecumenic real, şansa de a ieşi în afară şi de a realiza o adevărată legătură de suflet şi credinţă pentru că Europa este atât de mică faţă marea lucrare a lui Dumnezeu.
Sunt sigură că Patriarhul Daniel va târnosi Catedrala Mântuirii Neamului, cu hramurile “ÎNĂLȚAREA DOMNULUI” și “SFÂNTUL APOSTOL ANDREI”. Sunt sigură că va avea izbânzi, la care nici nu gândim astăzi. Şi, iarăşi, sunt sigură că va rămâne în istorie, ca personalitate de anvergură ,unică, providenţială pentru contemporaneitate.
Trimite articolul
Xcu orele de religie in scoli cum ramane?
daca intr-o scoala sunt elevi de mai multe confesiuni cum ii imparti pe clase si ore? aduci 10 dascali de diferite confesiuni in clasa?
dar pe elevii din familii de atei ? ce faci cu ei la orele de religie ii trimiti in curte la joaca in timpul orei de religie sau cum?
nu mi se pare corect . Orele de religie sa fie benevole nu obligatorii.
-
Sa ma cac pe hainele lui aurite și toate șantierele pe care le.a ridicat. De ce nu a ridicat spitale și case de copii? Biserici ne trebuie noua? În momentul de face sunt minim 3 4 în fiecare cartier din Arad. Sper sa moara în chinuri acest vierme îmbâcsit. O curva de om, s.a îmbogățit de pe urma săracilor, dacă exista Dumnezeu sa.i de.a cu o mana și sa.i ia cu 4
A murit Patriarhu s-au cei de il ridicati asa-n slavi?
Majoritatea oamenilor au nevoie de idoli! Nimic rău în asta!
Problema este când îți alegi idolii după niște criterii absolut halucinante!
Sa nu uitam cine este acest mare alb: https://www.youtube.com/watch?v=qHTgt82ZGPM
Sincer ,ar fi binevenite niste pagini dedicate în manualele elevilor de liceu despre Marele Alb, care să fie studiate .S-ar potrivi într-un manual de zoologie cât și într-unul de management agresiv sau cum să ridici o entitate din sărăcie la bogăție și șmecherie.Ar merge și ceva despre turism și călătorii intercontinentale ,Marele Alb în tinerețe călătorind prin lumea bună a democrațiilor lumii.Orice dar nu despre simpla credință în Dumnezeu .El e doar cu banii și afacerile, credința e doar așa de decor.Amin!
Cine la preafericit pe ăsta, că în nîcî un caz Dumnezeu ?
Unde e semnul care marchează articolul publicitar? Reclamă la rechini? Jenant pt acest site…
Citesc cu teama orice articol legat de Biserica, in special si de initiative pentru tara sau judete, in general. Fiindca, de fiecare data, reactiile din comentarii sunt, in majoritate, negative, ca si acestea de aici, care sunt absolut negative.
Nu sunt fanul Patriarhului Daniel, nici al Lizicai Mihut, nici al lui Balcea sau a altora dintre politicieni. Caut drumul de mijloc, al decentei si al informarii corecte si neaparat cat mai complete. Ma doare nesimtirea, vulgaritatea in limbaj, lipsa de coerenta in exprimare si adevarul feliat si servit ca norma.
Sper ca tara noastra sa aiba parte in viitor de oameni capabili s-o indrepte spre valorile pentru care au murit bunicii nostri in razboaie si in inchisori. Avem nevoie de spitale, de sosele, de vopsele care sa reziste pe fatadele caselor noastre, dar mult mai mult avem nevoie de Dumnezeu si de valorile care, absolut toate, pornesc de la El.
Hristos arata ca omul vede prin prisma sufletului sau. Paiul din ochiul aproapelui tau este proiectia micsorata a barnei din ochiul tau. Ne-am indepartat de noi insine si acum vedem micsorat rautatile noastre oglindite in ceilalti.
Asta este: supravietuim in conditiile acestea, dar daca vrem sa traim, trebuie schimbate multe. Atentie la drum: e mult scuipat pe jos, trebuie evitat ca il ducem in casa pe talpile pantofilor. Rugam: nu mai scuipati pe jos fiindca ne doare spinarea de atata stat aplecat pentru a evita mizeria.
PS: Marele Alb e de la rechin, nu de la porc. Grija la confuzii!
-
Explicăle unde este d-zeu copiilor cu boli incurabile pt. care statul n-are bani, dar are bani cu nemiluita pt. catedrale și biserici.
Singurul d-zeu in care crede gloata condusă de Marele Alb, este banul.
un prefacut
ar fi interesant sa se publice leafa acestui preot si alte avantaje pe care le mai are…../ casa masa masina de lux imbracaminte etc gratis/
si nu in ultimul rand cate donatii a facut acesta din leafa pe care o are catre spitale case de copii , oameni nevoiasi ,etc
Acest 50 CENT de Romania, numa’ important nu este. Un jmecheras setat pe facut bani de pe fraieri ultrareligiosi…
Mafiotul sef, “marele ALB”, politica trebuie sa ia lectii de la mafia din BOR, afaceri, si spaga pe banda rulanta! Nu platesc impozite, popi primesc salar de la stat, le platesti cultul dar cand ai nevoie de un popa, ca e bortez, inmormantare sau nunta, ori sfintirea casei, trebuie sa le dai, nici ei nu platesc impozit pe bani, la ce naiba au salar si platesti atunci cultul?
Nu platesc impozit pe pamanturi, cladiri, paduri, pentru nimic din ce vand, dar bani de la stat pentru biserici vin si cer si mai si primesc – mafie mai rau ca cea siciliana!
fost securist, poate e si acum
„Fără îndoială, Preafericitul Părinte Daniel reprezintă o personalitate providenţială pentru Biserica Ortodoxă Română. O personalitate providenţială pentru România. ”
Să nu exagerăm chiar în halul ăsta.
“A înfiinţat 12 protopopiate, 250 de biserici noi, 1700 de şantiere dintre care 600 pentru biserici,ce aşteptau de preamultă vreme restaurarea mult promisă.” Adica, afaceri aducatoare de bani. Pentru asta nu trebuie uitat? De ce oare l-am uita pe Profesorul Leon Danaila, sau Gheorghe Zamfir, Dem Radulescu, Jean Constantin, sau chiar Gigi Becali ? Becali a construit multe case pentru nevoiasi, a oferit mari sume de bani celor care aveau nevoie, a cumparat cateva camioane cu medicamente care i-au fost intoarse la vama ?Acest prea, prea fericit fata de multi altii , cate farfurii cu mincare calda a oferit celor nevoiasi ? Batrinilor din catunele romanesti, cate franzele, medicamente, alimente, le-a oferit acest ilustru prea fericit ?
Mi a duc aminte cand o fost investit in fuctie stimabilul ciubotea a promis ca va face reforma financiara , a promis si s a tinut de cuvant …bani , bani , bani . Studii in afara tarii fara sa colaborezi , torni si sa fii omu sistemului nu se putea in tineretea dansului …eu cred ca ii omul sistemului si acum , ca nu se putea inainte de afisarea rezultatelor partiale ,el sa stie ca o castigat iohanis inaintea lui ponta ….s ar putea chiar si in celelalte culte religioase sistemul sa si impuna oamenii lor . La ora actuala bor ii o afacere mare care genereaza extrem de multi bani …acum 10 ani un colonel mi a povestit ca i s a cerut pt fiul sau , sa primeasca o parohie buna, 50 mii euro , iar omu o refuzat , posibil ca nu avea sau o considetat ca nu merita afacerea . Cine cumpără parohie cate smecherii trebuie sa faca sa si scoata investitia , vanzari de locuri de veci , taxe de evenimente etc . Ma amuza cand ii anunt ca se scoate ceva post la licitație ( concurs ) , ii specificat si nr de fam si de suflete , sa si faca cumparatorul o socoteala daca merita sau nu . Sunt in tara unele cimitire unde un loc de veci ii si 10 mii euro . Dintre toti popii cel mai hapsân ii lepra aia de la constanta , care daca nu primeste cheș constant din teritoriu de la subalterni ii caterisește sau in loc de salar le da vin si lumânari la suprapreț , are dosar penal pt fonduri ue , acuzatii de sex cu minori, baieti , face declaratii controversate , de saptamânal ii in presa…cred ca se vrea urmatorul patriarh , ca are toate calitățile necesare …cine vrea sa faca milostenie pt sufletului lui sa deie unde poate dar nu prea mult la biserici indiferent de nuanta , ca oricum tot te prind si te mai jecmănesc …imi aduc aminte de un coleg ungur care mi a povestit că nu o vrut preotul catolic sa i o îngroape pe ma sa ca nu o platit cultul…
Danieleeee, Las-o ca măcăne….. Spitale…. Ioc, bn ca avem cine sa ne îngroape….
va dainui intru vecinicie prin taina reportajului recorder. amin.