„Cea mai recentă măsură apărută în sfera educației, prin care elevii care obțin medii sub 5 la Evaluarea Națională sunt repartizați direct în școlile profesionale, este motivul principal care ne determină să ieșim la protest în curtea școlii”, spun reprezentanții consiliului. Unii părinți acuză și ei că „li se taie aripile copiilor”, obligându-i să urmeze cursurile școlilor profesionale, care durează trei ani.
Chiar dimpotrivă, mi se pare. I se dă copilului o șansă-n viață. Pentru că, mai mult ca sigur, un tânăr de 14-15 ani care intră în clasa a noua la liceu cu media 2, nu va reuși să treacă de examenul de bacalaureat dintr-a XII-a și va deveni un tânăr șomer. Vorbesc în cunoștință de cauză. E drept, meseria nu se poate învăța cu forța, dar nici matematica sau istoria nu-s pentru oricine. Totodată, e interesant și faptul că cei de la Consiliul Național al Elevilor fac referire la faptul că elevii trebuie să obțină media 5 la Evaluarea națională, ceea ce e, teoretic, greșit. Ordinul de ministru face referire la faptul că „La procesul de admitere în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021 participă numai elevii care au susținut evaluarea națională și a căror medie de admitere este minimum 5.00 (cinci)”, astfel că nu-i vorba despre media la Evaluare, ci media dintre media generală a anilor de gimnaziu și cea de la Evaluare. Poate ar fi fost util ca înainte de a invita elevii la protest, CNE-ul să citească ordinul de ministru. Ar fi fost ușor, se poate găsi pe Google.
Și în timp ce consiliul se piaptănă, școala arde. „Șutul” dat de Ministerul Educației zilele acestea este în altă parte, nu la admiterea la liceu. Ci la finalul liceului, și anume la Examenul de Bacalaureat național. Însă despre asta n-am văzut pe nimeni să vorbească. Începând cu prima sesiune de Bac din anul școlar 2019-2020, lucrările vor putea fi corectate de către toți profesorii, conform noilor metodologii publicate în Monitorul Oficial. Până acum, aceștia trebuiau să treacă de un curs de formare pentru a fi corectori. Începând de anul acesta, corectarea va fi „la liber”. Nu asta-i marea problemă, totuși. Marea mișcare făcută de MEN înainte de începerea anului școlar e eliminarea corectării încrucișate a lucrărilor de la Bac. În ultimii patru ani, lucrările din Arad se corectau în alt județ, la Arad ajungând, la fel, lucrările candidaților dintr-un alt județ al țării. Eliminând această prevedere, Ministerul deschide, din nou, poarta pentru mita dată corectorilor și posibilitatea de a frauda examenul.
Dar se pare că pentru Consiliul Național al Elevilor nu contează asta. Cel puțin nu contează atât de mult cât îi „doare” faptul că elevii de nota unu, doi, trei la Evaluarea națională nu vor mai putea urma cursurile liceelor. Sau, poate, nu le-a spus nimeni că s-a dat ordin de ministru și „pe Bac”, iar ei au fost prea ocupați să se informeze singuri.
Trimite articolul
XDa chiar ca, nu am vazut nici o televiziune sa vorbeasca despre chestia asta.