Examenul de bacalaureat din acest an a fost o dureroasă probă a veridicităţii, în sensul că a scos la suprafaţă toate mizeriile învăţământului nostru. Faptul că abia circa 51 la sută dintre absolvenţii clasei a XII-a au luat bacalaureatul este cel mai temeinic argument pentru schimbarea la faţă a şcolii româneşti.
Dascălii trebuie să înţeleagă răspunderea pe care o au, rolul lor în formarea generaţiilor viitoare. Să ridice ştacheta exigenţei, faţă de elevi, dar şi faţă de ei înşişi. Noua lege este concepută astfel încât şcoala să poată selecţiona dascălii bine pregătiţi şi să se dispenseze de cei mediocri, de cei lipsiţi de chemare pentru activitatea educativă sau de cei insuficient de interesaţi de ceea ce fac. Câtă exigenţă, preocupare şi competenţă există în şcolile noastre ne arată aceleaşi rezultate ale bacalaureatului.
O pagină în abordarea şcolii trebuie să întoarcă şi părinţii. Pe de o parte, preocupându-se ca odraslele lor să deprindă atitudinea de a munci. De a munci cu învăţătura, dar şi în gospodărie, pe măsura vârstei. Munca presupune exerciţiu. Fără a avea acest exerciţiu care să se transforme în atitudini, deprinderi, obişnuinţă, copilul nu va trage niciodată de el, nici acum, nici mai târziu. Doar aşa, exersând, se formează sentimentul datoriei. În al doilea rând, părinţii trebuie să ţină seama de aptitudinile copilului. Şi de faptul că nu toată naţiunea trebuie să fie bacalaureată şi cu diplomă de facultate în dulap.
Societatea are şi ea o responsabilitate imensă. Statul, clasa politică au datoria de a reconsidera condiţia dascălului. În sensul de a-i aprecia munca, importanţa socială a poziţiei sale şi de a-l remunera ca atare. Guvernele, actualul, cele care vor veni, sunt obligate să facă atractivă această profesie, încât să vină înspre şcoală tot mai mulţi tineri absolvenţi de facultate, bine pregătiţi, dornici să se dedice educaţiei, dar doritori să şi câştige, cât să trăiescă decent.
Aşadar, măcar la nivel de intenţie, se vorbeşte de schimbarea macazului. Să sperăm că acarii vor fi la post, vigilenţi, preocupaţi.
tristan.mihuta@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!