Zeci de scenarii se scriu şi se rescriu în „casele de creaţie” ale partidului şi toate converg spre o singură soluţie salvatoare: PDL să fie capabil ca, după alegerile parlamentare din noiembrie 2012, să coaguleze în jurul său măcar 50,1 la sută dintre parlamentari, să formeze o majoritate care să-i permită preşedintelui Traian Băsescu să desemneze un premier pe placul său şi al PDL. Este scenariul optimist în care PDL ar rămâne la putere şi Traian Băsescu ar rămâne Jucător.
Uitându-ne peste sondajele de opinie, posibilitatea ca un asemenea scenariu să prindă viaţă este de domeniul fantasticului. Şi asta, chiar dacă am accepta că PDL ar reuşi să-şi revină şi să obţină la urne un procent de 25%. Pe cine ar putea conta portocaliii pentru a polariza în jurul lor încă o dată pe atâta şi ceva în plus? Ce forţe politice ar trece pragul electoral? Şi apoi, care dintre ele s-ar arăta dispuse să se prindă în hora băsesciano-portocalie?
Maghiarimea e scindată, cel puţin deocamdată. Riscă să nu mai fie reprezentată în parlament. Dar şi dacă UDMR ar face coaliţie cu Partidul Civic Maghiar şi cu Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania, al lui Laszlo Tökes, tot nu ar obţine mai mult de 7-8 %. Diferenţa până la peste 50%? Conform sondajelor, şanse de a trece pragul electoral, de 5%, au Partidul Popular al lui Dan Diaconescu şi PRM, al lui Vadim. Partidul tribunului se învârte în jurul a cinci procente, pe când cel al lui Diaconescu în jurul a opt procente. Să acceptăm că, abil cum e, Băsescu îi va convinge pe cei doi să-i vină alături cu arme şi bagaje. Va fi suficient? Nu cred. Iată pentru ce prevăd că PDL va întinde mâna unor partide şi partiduleţe (cum ar fi şi UNPR) şi va accepta reducerea pragului electoral la 3% pentru a le smulge, în schimb, promisiunea că vor veni alături de el. Aşadar, aici, pe pragul electoral de trei la sută, va fi bătaia peştelui.
Citiți principiile noastre de moderare aici!