Umple scorburi cu alune, ghindă și conuri de brad dar, ghinion! Fire uitucă, nu-și amintește toate ascunzătorile spre bucuria păsărilor care zboară prin preajmă și profită de aceste depozite cu bunătăți.
În zonele pastorale se desfășoară activități importante legate de oierit: se organizează plecarea oilor în transhumanța de iarnă. Se fac și arăturile de toamnă, pregătindu-se terenul pentru semănat grâul pentru pâinea cea de toate zilele. E vremea alunelor, a castanelor comestibile, bine protejate în învelișul lor plin de spini, delicioasele fructe așteaptă să fie culese și transformate în creme și prăjituri. Iar noi, oamenii, încercăm să ne regăsim echilibrul în această perioadă bulversată de pandemie, să înțelegem cum va fi viața noastră de aici mai departe, unde și când vom regăsi normalitatea ei.
Greu de spus! Până atunci, să ne amintim că, indiferent de vârstă, flexibilitatea îţi dă un sentiment de tinereţe, faptul că te mişti uşor, mersul este graţios, faci faţă mai uşor stresului, toate acestea te pot determina să nu renunţi niciodată la gimnastică. Sunt persoane care, după ani de ,,înţepenire” şi-au redobândit mobilitatea, au descoperit că organismul reacţionează la exerciţii, starea de spirit se schimbă în bine, sunt pline de energie şi, ce este mai important, arată ,,altfel”. Un program de gimnastică bine structurat poate preveni îngrăşarea, corectează ţinuta corporală, creşte rezistenţa la efort, întăreşte sistemul osos, creşte imunitatea, echilibrează sistemul nervos, ajută să treci mai uşor peste neplăcerile provocate de menopauză. În acelaşi timp, avem nevoie de o alimentaţie sănătoasă, odihnă suficientă, eliminarea factorilor de risc: alcoolul, fumatul, sedentarismul, stresul. Important este să ne relaxăm de câte ori avem ocazia, să eliminăm pe cât posibil supărarea, agitaţia, grijile, gândurile negative, să petrecem mai mult timp alături de cei dragi râzând şi bucurându-ne de viaţă. Nu vă suprasolicitaţi la infinit, nu suntem roboţi, grija zilei de mâine, dorinţa de relizare pe plan social şi material ne face să uitam că avem nevoie de căldură, iubire, înţelegere, să primim şi să dăruim, să ne bucurăm de viaţa care este şi aşa foarte scurtă.
O categorie privilegiată pe sectorul ,,timp liber” sunt pensionarii. După o viaţă de muncă se cred singuri şi inutili. Copii s-au căsătorit, au plecat şi sunt la casele lor, iar ei stau cu ceasurile în faţa televizorului, urmăresc toate serialele iar apoi le comentează cu vecinii în faţa blocului, chivernisesc fiecare bănuţ din pensia care niciodată nu ajunge, trăiesc din amintiri şi uită că au o viaţă înainte, sunt înca în putere, mai au multe de spus şi de făcut. Viaţa nu se termină aici, abia acum începe, maturitatea şi experienţa dau valoare fiecărei clipe, să pornim deci mobilizarea generală, să schimbăm modul de gândire!
Să ieşim la plimbare zilnic cel puţin două ore, nu costă nimic, să mergem la înot sau la o sală de sport care practică preţuri accesibile, câştigăm o avere prin menţinerea sănătăţii. Nu mai vorbesc de drumeţii sau excursii organizate cu tot felul de activităţi în program, trănd intens fiecare clipă din libertatea pe drept câştigată, să rămânem mereu tineri, sănătoşi și utili celor din jurul nostru!
Un program de gimnastică bine structurat crește imunitatea și întărește sistemul osos
Trimite articolul
XSuperb articol, foarte încurajator pentru ființe care rămân femei, indiferent de vârstă sau anotimp! Continuați, îndemnurile dumneavoastră sunt un adevărat balsam în zilele astea! Sănătoasă, răbdătoare și optimistă mă ajutați să îmi doresc să fiu ca femeie, mamă, soție, prietenă, angajată etc.
Mulțumesc!
Laura
-
Mulțumesc Laura pentru aprecieri!