Atârnată undeva între ger, zăpezi și primăvară, ciripit de sticleți și pițigoi, energie solară ce risipește neguri și pâcle sufletești. Ieșim încet din hibernare adulmecând miresme proaspete de ghiocei și pământ reavăn. Rămânem în pandemie și restricții. Luna iubirii lui Dragobete cel ce găsește jumătatea tuturor ființelor fără pereche. În ciuda gerului de afară, natura are nevoie de iubire! Și de schimbare. În așteptarea primăverii este momentul potrivit pentru a face mici modificări în stilul de viață, să ajungem la o greutate și o condiție fizică normală. Pentru asta nu este nevoie de un regim alimentar foarte strict, ci de voința de a face efort fizic prin sport, în fiecare zi. Cel mai bine funcționează gimnastica făcută sub supravegherea unui specialist, sau angrenarea în sporturi de echipă dar, nu înainte de a obține avizul medicului de familie sau specialist. Sportul ne ajută să ardem calorii și să ne modelăm corpul, este o formă de calmare și defulare a tensiunilor. Este cel mai vechi și eficient sedativ din toate timpurile. Gimnastică, sport de echipă, alergare sau drumeții ne relaxează profund ajutându-ne să eliminăm rapid stresul și tensiunile psihice. De fapt, activitatea fizică este un subtil mijloc de a distrage atenția de la hrană transferând-o la plăcerea de a face sport și relaxare. Este perioada în care ne putem rupe de restul lumii pentru a fi relaxați și odihniți. După o săptămână obositoare la muncă, luăm o pauză de la radio, televizor, telefon. Petrecem timp în fața ferestrei deschise practicând exerciții respiratorii. Seara facem o baie relaxantă, ascultăm muzică în surdină, citim. Se poate!
Îmbătrânirea biologică este grăbită de excesul de kilograme. Putem scăpa de grija ei practicând o formă de sport sau plimbând animalul de companie de câteva ori pe zi. Câinii sunt antrenorii ideali obligându-și stăpânii să iasă la plimbare. Pisicile și câinii acționează pozitiv asupra tensiunii sanguine, normalizând-o și activând hormonii bucuriei de a trăi. Atenție la alimentație, nu facem excese fără rost, doar din lipsă de activitate, în special acum când suntem obligați să stăm mai mult în casă, lucrăm de acasă, iar agitația și depresia ne trimit direct la frigider. Somnul ajută la refacerea organismului, nu pierdem nopțile fără rost. Cercetătorii spun că minim trei ședințe a câte patruzeci de minute fiecare de exerciții fizice intense îmbunătățesc semnificativ somnul, mobilizează musculatura, îmbunătățesc activitatea vezicii biliare, tranzitul intestinal. Și dacă tot am avut un somn bun, dimineața, la trezire nu bruscăm organismul. Luăm exemplul pisicii: ne întindem bine 3-4 minute, înainte de a coborî din pat, bem un pahar cu apă și, repede sub duș! Punem imediat moleșeala pe fugă. Începem o nouă zi, cu forțe proaspete și zâmbetul pe buze, indiferent cât de posomorât este acest februarie.
„Putem scăpa de grija îmbătrânirii biologice practicând o formă de sport sau plimbând animalul de companie de câteva ori pe zi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!