Participând la cursurile de gimnastică de întreţinere nu pierzi bani, câştigi sănătate. Exerciţiile numeroase şi variate întăresc musculatura, corectează postura, ajută la vindecarea afecţiunilor coloanei vertebrale: spondiloză cervicală, scolioză, lordoză, cifoză. O ţinută corectă este cu spatele drept, umerii traşi înapoi şi coborâţi, abdomenul „supt” dar, tot mai multe tinere au tendinţa de a merge cu spatele încovoiat şi abdomenul proeminent, privelişte ce nu încântă deloc ochiul privitorului. Poate, vinovaţi sunt şi pantofii cu platforme ce pun la grea încercare echilibrul purtătoarei, ţinând cont că, trotuarul are numeroase denivelări. Unde mai pui că geanta se poartă într-un „anume fel”, dând trupului forma literei „S”. Deh, moda, bat-o vina!
Înaintaşele noastre, la casele mari, luau lecţii de ţinută pentru a se deplasa precum felinele, exersând până la epuizare mersul cu o carte pe creştetul capului. Dansul era o mare preocupare pentru viitoarele doamne, iar la masă stăteau cu spatele drept, coatele lipite de trunchi. Micile defecte le ascundeau sub hainele largi dar, ce facem acum când, moda impune un stil vestimentar ce mai mult dezbracă, decât îmbracă o femeie? Simplu: facem sport! Ar fi indicat să începem de la o vârstă fragedă educaţia copiilor pentru o viaţă sănătoasă, alimentaţie raţională, multă mişcare. Atenţie şi la poziţia spatelui atunci când îşi fac temele, ei au tendinţa să ţină spatele încovoiat. Nu mai vorbesc de poziţia la calculator sau, când se fac covrig, cu tableta în braţe, uitând să mănânce, să privească natura şi, ce să mai vorbesc de dorinţa de a bate mingea sau de a practica o formă de sport. Odihnă, alimentație sănătoasă, igienă. Să nu ignorăm necesitățile pe care trupul nostru le are, doar așa vom ajunge la o vârstă înaintată beneficiind de o sănătate de fier. Rezervați-vă două, trei minute de relaxare pe oră. Sub efectul stresului corpul nostru secretă adrenalină, hormon ce limitează acțiunea sistemului imunitar, făcând organismul mai vulnerabil la infecții. Închideți ochii, respirați profund, executați câteva mișcări de gimnastică ușoară și o puteți lua de la capăt cu mai mult spor.
Scuzele, comoditatea, sunt acceptate doar în cazul persoanelor care au probleme de sănătate însă, şi aici, cu ajutorul medicilor care vor recomanda tratamentul potrivit, se pot depăşi unele obstacole. Nu ezitaţi nicio clipă să cereţi sfatul specialiştilor când este vorba de sănătate. Studii de ultimă oră au dovedit ceva incredibil. Vârstnicii veseli au oase mult mai puternice decât pesimiștii. Un lucru este clar, sufletul se amestecă-n toate! Nu uitaţi că viaţa este mişcare, iar mişcarea este viaţă!
„Rezervați-vă două, trei minute de relaxare pe oră, zilnic”
Citiți principiile noastre de moderare aici!