Copiii, lumina ochilor şi viitorul nostru. Dorim să fie sănătoşi, cuminţi, deştepţi, educaţi şi încercăm să le asigurăm toate condiţiile. Creşă sau bonă, grădiniţă, şcoală, meditaţii, ore de engleză, germană, chineză, pian, cursuri de înot şi tenis. Sunt mereu pe drum, tot timpul ocupaţi şi, în minutele de răgaz accesează internetul sau butonează telefonul mobil. Câţi mai joacă baba-oarba sau şotron? Unde rămâne copilăria şi adolescenţa dacă programul lor este atât de încărcat? Îşi petrec ziua în maşină, de la o activitate la alta, părinţii grăbiţi îi însoţesc până la poarta şcolii într-o buluceală de nedescris, cu nervi şi stres la parcare. Rezultatul: o lume nervoasă şi agitată, plină de stres din care ieşim cu toţii niţel şifonaţi. Bine ar fi, să găsim pentru copiii noştri o variantă de practicare a unei discipline sportive. Condiţia este să ţinem cont de vârsta lor, de starea de sănătate şi mai ales de ceea ce le face plăcere.
Pentru preşcolari nu vom alege sporturi complexe a căror reguli nu le pot înţelege, datorită capacităţii de atenţie şi concentrare pe termen scurt. Indicat şi necesar este înotul. Copiii de la clasele primare vor fi îndrumaţi spre gimnastică, fotbal, înot, ciclism, patinaj, pentru a-şi dezvolta coordonarea motrică, rezistenţa, agilitatea. Ei nu au încă dezvoltarea fizică şi psihică necesară pentru a urma instrucţiuni şi reguli în timp ce se concentrează asupra jocului. Activitatea lor va fi distractivă şi relaxantă. Abia în jurul vârstei de zece ani, sunt pregătiţi fizic şi mental să înţeleagă avantajele şi dezavantajele practicării unui anumit sport. Pentru a lua o decizie corectă, părinţii vor solicita ajutorul medicului de familie cerând un examen fizic. Împreună vor stabili sportul potrivit în funcţie de starea de sănătate, dezvoltare fizică şi morfologică, rezistenţă musculară, evitându-se astfel suprasolicitarea şi eventuale accidentări.
Practicarea unui sport îi face pe copii mai încrezători în forţele lor, vor lega prietenii, vor învăţa să aibă grijă de corpul lor, comunicând mult mai bine cu cei de vârsta lor şi cu adulţii. Fiecare copil este unic, va creşte şi se va maturiza în mod diferit. Să ţinem cont de acest lucru, îndrumându-i cu grijă şi responsabilitate în viaţa pe care încep să o descopere pas cu pas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!