O alimentație echilibrată înseamnă diversificare, înseamnă un aport optim între toate grupele de alimente. Proteine de bună calitate, atât de origine animală, cât și vegetală, carbohidrați complecși care mențin glicemia sub control, si cât mai puțin zahăr și derivatele lui, grăsimi sănătoase și evitarea celor saturate sau hidrogenate. Corpul uman nu își poate lua toți nutrienții dintr-un singur aliment, are nevoie, așadar, de un aport variat de alimente care să îi asigure macronutrienții (proteine, carbohidrați, lipide), cât și micronutrienții (vitamine și minerale).
O alimentație sănătoasă ar fi bine să fie:
1. Adecvată. Alimentele pe care le consumăm reprezintă combustibilul nostru. Hrana trebuie să fie de bună calitate, iar dieta să furnizeze suficientă energie, fără deficiențe nutriționale;
2. Echilibrată, consumând toate grupele de alimente, dar fără excese;
3. Controlată caloric. Energia provenită din alimente trebuie să fie egală cu cea consumată pentru procesele metabolice și prin activitate fizică. Un deficit de 500 calorii pe zi pentru cei care sunt într-un proces de slăbire;
4. Moderată. Alimentele bogate în grăsimi și zahăr dau energie, încântă papilele gustative, dar nu furnizează substanțe hrănitoare. Mai mult, excedentul de zahăr neutilizat de creier, de ficat și de mușchi este stocat sub formă de grăsime în organism;
5. Variată și diversificată. Consumul de hrană cât mai variată vă asigură substanțele nutritive esențiale și alte componente necesare alimentației zilnice.
„O alimentație echilibrată înseamnă diversificare, înseamnă un aport optim între toate grupele de alimente”
Citiți principiile noastre de moderare aici!