Osteoporoza este o boală progresivă, în care oasele devin din ce în ce mai fragile, ceea ce duce la schimbări în postură și expune persoana la fracturi. Termenul de osteoporoză derivă din limba latină și înseamnă „oase poroase”. Din cauza diferențelor fiziologice, nutriționale și hormonale dintre femei și bărbați, osteoporoza afectează mai mult femeile decât bărbații. Persoanele care au în jur de 30 de ani au oasele cele mai solide; după această vârstă începe declinul. La femei, acest declin începe să se accelereze la menopauză. Se consideră că osteoporoza este cauzată numai de o dietă deficitară în calciu și, de aceea, se apreciază că poate fi remediată luând suplimente de calciu. Lucrurile nu stau chiar așa. Factorul important este modul în care calciul este absorbit și utilizat de corp, precum și tipul de calciu consumat.
Recomandări nutriționale
• Echilibrul corect. Cu toate că suplimentele de calciu sunt importante în tratarea osteoporozei, există și alte lucruri care contează. Echilibrul corect dintre magneziu, bor, potasiu, acid folic și vitaminele C, D, E și K joacă și ele un rol important în lupta împotriva osteoporozei.
• Există păreri contradictorii referitoare la osteoporoză și consumul de proteine. Unele cercetări arată că mari cantități de proteine consumate duce la un dezechilibru al organismului, pe care acesta încearcă să îl contracareze prin eliberarea de minerale din oase – incluzând calciul. Un alt punct de vedere susține că proteinele măresc producția hormonului de creștere similar insulinei, factorul IGF-1, responsabil pentru menținerea forței musculaturii și oaselor. Personal, consider că, atâta timp cât dieta include cantități suficiente de fructe și legume și consum moderat și indicat de proteine (0.8-1g/kgcorp/zi), proteina nu are niciun efect major.
• Consumați multe alimente care au un conținut ridicat de calciu și vitamina D. Surse bune includ produsele lactate, broccoli, scoicile, legume cu frunze verde-închis, stridiile, somonul, sardinele, semințele de susan, fasolea, creveții, gulia, germenii de grâu.
• Includeți usturoiul și ceapa în dietă, precum și oul – aceste alimente conțin sulf, necesar pentru menținerea oaselor sănătoase.
• Evitați alimentele și băuturile care conțin fosfați, cum ar fi băuturile răcoritoare și alcoolul. Evitați fumatul, zahărul și sarea. Limitați consumul de citrice și tomate – pot inhiba asimilarea calciului. Cafeaua în exces, contribuie și ea la eliminarea calciului.
• Vitamina K, regăsită în zarzavaturile cu frunze verde-închis, ca napii, spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, spranghel și unele salate verzi, încetinește pierderea masei osoase.
• Faceți mișcare regulat. Lipsa de exercițiu fizic duce la pierderea calciului, dar acesta poate fi recuperat cu ajutorul unor exerciții adecvate. Mersul este probabil cel mai bun și cel mai la îndemână exercițiu pentru menținerea masei osoase, dar și tenisul, uscatul scărilor, exercițiile aerobice, ridicarea greutăților contribuie la fortificarea oaselor.
„Din cauza diferențelor fiziologice, nutriționale și hormonale dintre femei și bărbați, osteoporoza afectează mai mult femeile decât bărbații”
Citiți principiile noastre de moderare aici!