Dieta și stilul de viață joacă un rol important în prevenția și tratamentul supraponderalității-obezității, însoție de comorbiditățile reprezentate de hipertensiune, dislipidemie, boli cardiovasculare sau diabet zaharat. Deși există mai mulți factori care pot influența apariția bolilor cardiovasculare, printre care factorii genetici, stilul de viață pe care îl adoptăm joacă un rol extrem de însemnat în prevenția lor. Redăm mai jos o listă cu alimente cardioprotectoare recomandate în prevenția și dietoterapia bolilor cardiovasculare.
- Usturoiul. Allicina, compus cu sulf prezent în usturoi, are efecte de reducere a lipidelor sanguine, previne tromboza, reduce tensiunea arterială și scade glicemia. Consumul câtorva căței de usturoi de grădină, pe zi, are efect cardioprotector exercitat de componentele biologic-active, naturale, conținute.
- Ceapa. Este un aliment bogat în flavonoizi și în glicozidele acestora. Quercetina este un component flavonoid important, conținut în ceapă, cu acțiune de inhibiție a biosintezei hepatice a colesterolului. Colesterolul produs la nivel hepatic reprezintă 70-80% din totalul colesterolului sanguin și numai 20-30% din acesta este reprezentat de colesterolul care provine din alimente.
- Fructele de goji. Goji conține cantități de vitamina C, superioare citricelor, furnizând organismului majoritatea vitaminelor și mineralelor de care are nevoie. Sunt bogate în fier (antianemic), seleniu-zinc (imunostimulator), crom (hipoglicemiant) și potasiu (reglator al sistemului nervos si cardio-circulator). Este bogat în caroteni, zeaxantină, luteină, licopen, asigurând protecție hepatică, anti-diabetică, refacerea profilui lipidic seric, scăzând nivelul LDL-colesterol și crescându-l pe cel de HDL-colesterol.
- Migdalele, nucile, alunele. Neprăjite, nesărate, acestea scad nivelul colesterolului „rău”-LDL, crescând nivelul colesterolului „bun” – HDL, prevenind apariția plăcilor ateromice. Consumul regulat de migdale poate reduce riscul maladiilor coronariene cu circa 30-50%. Migdalele sunt bogate în quercetină, vitamina E, flavonoide, fibre, magneziu, scăzând nivelul colestrolului similar statinelor, dar fără a inhiba biosinteza coenzimei Q10. Migdalele reduc statusul proinflamator sistemic silențios, reducând nivelul proteinei C reactive, factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare. De asemenea, un consum de 30-50g miez de nucă scade riscul de apariție al maladiilor coronariene.
- Inul. Semințele de in măcinate înainte de consum au un puternic efect de scădere a colesterolului seric total, dar și a trigliceridelor. Pe lângă grăsimile sănătoase, semințele de in conțin din plin fibre și lignan fitoprotector (fitoestrogen antioxidant).
- Leguminoasele. Fasolea, lintea, năutul au capacitatea de a preveni oxidarea LDL colesterol și prevenirea aterosclerozei. Compușii din leguminoase au capacitatea de a lega acizii biliari, scăzând colesterolul total sanguin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!