Deși există mai mulți factori care pot influența apariția bolilor cardiovasculare, printre care factorii genetici, stilul de viață pe care îl adoptăm joacă un rol extrem de însemnat în prevenția lor. Redăm mai jos o listă cu alimente cardioprotectoare recomandate în prevenția și dietoterapia bolilor cardiovasculare.
Legume, fructe crude
• Merele conțin un compus fenolic, florizina, un antioxidant, iar un consum de minimum 100g de mere/zi scade riscul infarctului miocardic la jumatate, în comparație cu cei care nu consumă aceste fructe. Pectina, o fibră solubilă conținută de măr, influențează pozitiv diminuarea nivelului de colesterol cu densitate lipoproteică mică, LDL colesterol sau colesterolul „rău”.
• Prunele proaspete, uscate sau sub formă de magiun, sunt o sursă prețioasă de compuși fenolici, fibre alimentare, carotenoizi și acid ascorbic. Peste 60% din fibrele alimentare conținute de prune sunt reprezentate de pectină. Prunele au un nivel ridicat de potasiu, contribuind, în plus, la prevenția maladiilor cardiovasculare.
• Ananasul crud conține vitamina C, vitamina B6, cupru, mangan și enzima proteolitică și antiinflamatoare – bromelaina. Bromelaina are activitate fibrinolitică, putând reduce și simptomele anginei pectorale și tromboflebitei.
• Căpșunele proaspete, în sezon, sunt bogate în antioxidanți, acid elagic, fibre alimentare, potasiu. Acestea au capacitatea de a reduce nivelul homocisteinei sanguine, marker de predicție a bolilor cardiovasculare.
• Sfecla roșie reduce semnificativ nivelul colesterolului seric total și al trigliceridelor, dar crește nivelul HDL colesterol, cu efect cardioprotector.
• Avocado este bogat în fitochimicale, luteină, caroten, vitaminele K, B, E și acid folic, potasiu, magneziu și are acțiune de scădere a colesterolului total, a LDL colesterol și a trigliceridelor, dar o importantă acțiune benefică de creștere a colesterolului „bun” – HDL colesterol.
• Mango. Bogat în flavonoide, potasiu, carotenoide, vitamina A, cu efect de prevenție și control asupra tensiunii arteriale. Reduce riscul de infarct de miocard sau de apariție a bolilor cardiovasculare. Are acțiune antiplachetară semnificativă și se va asocia, cu precauție, cu medicamenetele anticoagulante.
„Stilul de viață și alimentele cardioprotectoare joacă un rol însemnat în prevenția și terapia bolilor cardiovasculare”
Citiți principiile noastre de moderare aici!