Peste 500 de reacții biochimice au loc în „fabrica” organismului, mai exact în ficat. Numit și laboratorul chimic al organismului, acest organ cheie filtrează toate toxinele din sistemul circulator și toate alimentele/substanțele pe care le ingerăm. Elementele nutritive, care sunt absorbite prin pereții intestinului, sunt metabolizate în ficat. Una dintre funcțiile cele mai importante ale ficatului este de a crea și de a produce bila, acel lichid gălbui pe care ficatul îl produce în permanență (între 500 și 1.200 ml pe zi) și care conține săruri minerale necesare în digestia grăsimilor. Rolurile ficatului în organism sunt nenumărate: transformă alimentele în energie, curăță sângele, neutralizează toxinele, procesează enzimele și proteinele, depozitează vitaminele liposolubile (A, D, E, K), produce colesterol. Ficatul are o capacitate uimitoare de regenerare, dar îi putem da și noi o mână de ajutor printr-un regim de viață echilibrat. Mai jos avem câteva alimente care asigură o mai bună funcționare a ficatului.
• Ananasul dizolvă calculii biliari. Acidul său fructat și compușii extrem de puternici acționează ca niște mecanisme de curățare, ajutând la eliminarea produselor care se pot acumula în interiorul ficatului din cauza substanțelor nocive.
• Castraveții sunt aliați ai ficatului datorită abilității de a-l hidrata. Compușii fitochimici din castraveți acționează ca antiinflamatoare pentru intestinul subțire și colon. Castraveții au abilitatea de a subția sângele, permițând ca detoxifierea să se deruleze natural.
• Cruciferele. Broccoli, conopida, ridichile, varza kale, varza roșie, gulia, cresonul, varza creață, rucola – acești membri ai familei Brassica sunt excelenți pentru ficat. Oferă o abundență de vitamine, minerale, antioxidanți și compuși cu sulf, care ajută ficatul să își restabilească rezervoarele de nutrienți. Ajută ficatul să convertească nutrienții, făcându-i biodisponibili pe măsură ce sunt eliberați în fluxul sangvin pentru a fi livrați altor organe din corp.
• Fructele de pădure (zmeura, afinele, murele), bogate în antioxidanți, protejează ficatul de substanțele nocive care provoacă leziuni, protejând, în același timp, celulele hepatice.
• Pătrunjelul – compușii săi fitochimici distrug substanțele nocive, pigmentul său de un verde intens conține un alcaloid specific pentru revigorarea ficatului. Pătrunjelul are un efect purificator pentru reziduurile din vezica biliară.
• Spanacul – sărurile minerale din frunzele de spanac și mai ales din tulpină ajută ficatul să își îndeplinească funcțiile. Frunzele de spanac eliberează rapid nutrienții în tractul intestinal, chiar și atunci când cineva se confruntă cu niveluri scăzute ale producției de bilă sau cu un acid clorhidric slab.
• Roșiile – licopenul din roșii este un nutrient pe care ficatul îl apreciază, folosindu-l pentru a se proteja împotriva degradării celulare. În plus, licopenul ajută ficatul să detoxifieze în siguranță, blând și eficient, globulele roșii din sânge.
• Rodiile – conțin antocianine, care ajută la revigorarea celulor hepatice simultan cu dizolvarea, de către acidul astringent din compoziția rodiilor, a calculilor biliari. Sunt excelente pentru curățarea arterelor și vaselor de sânge și stimularea unui flux sangvin mai bun prin venele ficatului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!