Îmbucurător este că starea de bine depinde (și) de alimentele din farfuria noastră. Explicația pentru care hrana ne influențează starea de spirit o regăsim în modul în care funcționează creierul. Acesta comunică cu celelalte organe prin intermediul anumitor substanțe, cunoscute sub numele de neurotransmițători, eliberate de alimentele pe care le consumăm. Așadar, pentru o stare de bine nu ezitați să consumați:
1. Semințe de in. Acizii grași Omega-3 sunt favoriții creierului pentru menținerea sănătății acestuia. Ei asigură fluiditatea membranei în creier, ceea ce permite o funcționare optimă a neurotransmițătorilor (a setononinei în special). 2 lingurite de seminte de in măcinate, pe zi, sunt suficiente;
2. Nuci și alte semințe. Aici includem nucile caju, semințele de chia, semințele de cânepă, semințele de dovleac, migdalele, nucile, care abundă în acizi grasi Omega-3. Toate semințele conțin zinc, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru buna funcționare a ficatului, a pancreasului, a pielii;
3. Legumele verzi (spanac, broccoli, varză). Sunt bogate în vitamina C, magneziu, acid folic. O porție de legume verzi, zilnic, ar trebui să fie nelipsită;
4. Bananele. Energizante, conțin triptofan, precursorul serotoniei. O banană pe zi furnizează corpului magneziu, care reduce stresul pentru întreaga zi;
5. Vitamina D. Pe lângă expunerea la soare, vitamina D poate fi asimilată şi din alimentaţia zilnică, cele mai bune surse fiind uleiul de peşte, în special cel de ficat de cod, peştele gras (somon, hering, sardină), laptele, ouăle, avocado;
6. Ciocolata amăruie, cu peste 75% cacao, consumată cu măsură, contribuie la reducerea stresului. Ciocolata neagră este, nu doar un desert apreciat de mulţi dintre noi, ci este şi un complex de substanţe (taninuri, polifenoli, flavonoide) cu proprietăți antioxidante cunoscute;
7. Carbohidrați complecși. Dacă ați urmat un regim alimentar în care ați suprimat carbohidrații, probabil vă este cunoscută starea de iritabilitate sau nervozitate. Leguminoasele (năutul, lintea, fasolea, mazărea), cerealele integrale (ovăzul, meiul, hrișca), fructele, legumele, intensifică producția de serotonină și promovează buna dispoziție. Atunci când consumăm carbohidrați complecși, corpul nostru trimite triptofan către creier, pentru a declanșa producția de serotonină sau hormonul fericirii.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
„Ceea ce mâncăm influențează modul în care ne simțim. Îmbucurător este că starea de bine depinde (și) de alimentele din farfurie”
Trimite articolul
XBine de stiut, multumim de sfaturi 🙂 Ai uitat de dragoste, care tine nivelul oxitocinei ridicat si inima sanatoasa. Pup Adela :X