Aceștia sunt atomi sau grupuri de atomi care pot afecta celulele, sistemul imunitar și pot duce la infecții și diferite boli degenerative. Antioxidanții joacă, astfel, un rol benefic în prevenirea acestor boli. Există numeroase substanțe chimice utile din plante și nutrienți care acționează ca antioxidanți, cum sunt vitamina A, beta-carotenul, flavonoidele, vitaminele C și E și mineralul seleniu. În rândurile de mai jos vom descrie unii dintre antioxidanții cei mai importanți:
1. Flavonoidele. Sunt antioxidanți deosebit de puternici și agenți chelatori pentru metal. Reprezintă cea mai mare categorie de compuși din plante cunoscuți sub numele de polifenoli. Sunt cunoscute mai mult de 4.000 de flavonoide; există în fructe, legume, mirodenii, semințe, nuci, iar merele, afinele, ceapa, ceaiul, vinul (în special cel roșu), citricele, migdalele, roșiile, broccoli sunt printre cele mai cunoscute. Unele flavonoide din fructe și legume acționează ca antioxidanți mai bine decât vitaminele C și E sau beta-carotenul. De fapt, flavonoidele apără vitaminele antioxidante de pericolul oxidării.
2. Seleniu. Este un oligoelement mineral esențial, care funcționează ca antioxidant în parteneriat cu vitamina E, ca să apere țesuturile și membranele celulelor. Principala funcție a seleniului este să inhibe oxidarea lipidelor, fiind un component al enzimei glutation peroxidază. Apără sistemul imunitar de formarea radicalilor liberi care pot amenința organismul. Joacă, de asemenea, un rol vital în reglarea efectelor hormonilor tiroidieni. Acest oligoelement este esențial pentru funcționarea pancreasului și elasticitatea țesuturilor. Cea mai bună sursă naturală de seleniu sunt nucile de Brazilia (peste 500 mcg la 30g). Seleniul mai poate fi găsit în carne, fructe de mare, semințe, drojdie de bere, broccoli, orez brun, alge roșii, produse lactate, germeni de grâu, ton, hrișcă.
3. Silimarin. Extras din semințele plantei armurariu, silimarinul a fost folosit secole la rând ca tratament împotriva bolilor hepatice. Ingredientele active din armurariu sunt mai multe tipuri de flavonoide (antioxidanți puternici), cunoscute sub numele general de silimarin. Silimarinul apără ficatul de pericolele oxidării, de toxine, de medicamente și de efectele alcoolului. În plus, silimarinul crește nivelul de glutation, de superoxid dismutază și de catalază, enzime antioxidante puternice care protejează ficatul.
4. Zinc. Funcția principală de antioxidant a zincului stă în prevenirea oxidării grăsimilor. În plus, este un constituent al enzimei antioxidante superoxid dismutază (SOD). Zincul este necesar și pentru menținerea unui nivel corect de vitamina E în sânge și ajută la absorbția vitaminei A. Este necesar pentru sinteza proteinelor și formarea colagenului, îmbunătățește sănătatea sistemului imunitar și ajută la vindecarea rănilor. Zincul se regăsește în drojdie de bere, alge roșii, ficat, carne, ciuperci, nuci pecan, semințe de floarea-soarelui, sardine, fructe de mare, semințe de dovleac, cereale integrale.
„Vitamina A, beta-carotenul, flavonoidele, vitaminele C și E și mineralul seleniu acționează ca antioxidanți, cu rol benefic în prevenirea bolilor”
Citiți principiile noastre de moderare aici!