Sistemul limfatic
Reprezintă o componentă a sistemului imunitar, care protejează organismul de boli, fiind cunoscut, de asemenea, ca și sistemul de drenaj al organismului, compus dintr-o rețea de vase de sânge și ganglioni limfatici, care transportă fluide din țesuturi în interiorul corpului. Sistemul limfatic transportă toxine, reziduuri, excesul de lichide la ganglionii limfatici, unde deșeurile sunt filtrate. Circulația deficitară și sistemul imunitar slăbit pot semnala faptul că sistemul limfatic nu funcționează la parametri optimi. Se apreciază că nivelurile mai ridicate de toxine încetinesc sistemul limfatic.
Plămânii
Plămânii furnizează oxigen la nivel celular și sprijină detoxifierea întregului organism. Numărul ridicat de agenți poluanți cu care ne confruntăm zilnic îngreunează procesul de detoxifiere al corpului, care, la rândul său, duce la vulnerabilitate crescută la boli și dezechilibre hormonale. Când respirăm, plămânii se confruntă cu poluanți atmosferici precum monoxidul de carbon provenit din poluarea produsă de trafic. Ei permit pătrunderea oxigenului în sistemul circulator și eliminarea produselor reziduale ca dioxidul de carbon. Respirația corectă este esențială pentru funcționarea normală a metabolismului și organelor corpului. Răceala, sinusurile blocate și secrețiile nazale frecvente sunt semne ale unei funcționări deficitare a sistemului respirator.
Pielea
Este cel mai mare organ al corpului și organul de eliminare cu cea mai mare suprafață. Fiecare por elimină reziduuri și transpirație, iar glandele sebacee ajută la eliminarea toxinelor. Pielea este oglinda a ceea ce se petrece în interiorul nostru. Dacă colonul este încărcat, spre exemplu, toxinele vor încerca să iasă la suprafață prin piele (iritații, acnee, erupții, pete).
Sistemul digestiv
Tot ceea ce consumăm ajunge din stomac în intestine, unde nutrienții sunt absorbiți, iar reziduurile eliminate prin defecare. Enzimele digestive și „bacteriile prietenoase” descompun hrana în intestin, însă, dacă nu „funcționează” normal – din pricina alimentației necorespunzătoare, a stresului, a consumului de antibiotice, hrana rămâne nedigerată. Apar, astfel, probleme precum sindromul colonului iritabil, constipația, diareea, flatulența, greața. Un sistem digestiv sănătos este cel care asigură buna funcționare a întregului organism. Digestia este un proces fiziologic important pentru transformarea alimentelor în nutrienți, pe care, apoi, corpul îi folosește pentru energie, creștere și repararea celulelor.
Ficatul
Este „laboratorul nostru chimic” și cel mai complex organ din corpul uman. Are nenumărate funcții, peste 500, printre care: digerarea grăsimilor, asigurarea rezervelor de nutrienți, filtrarea toxinelor și a reziduurilor din sânge, fiind implicat – în mod direct sau indirect – în majoritatea proceselor vitale: creștere, imunizare, nutriție și reproducere. O sănătate optimă depinde de funcționarea eficientă a ficatului. Dacă acesta se supraîncarcă cu toxine, ele nu sunt eliminate, ci sunt depozitate în ficat și celulele grase din corp. Semnele care pot să ne indice disfuncții sunt durerile de cap, digestie deficitară, balonare, sindromul colonului iritabil, despresie și modificări de dispoziție, până la probleme mai grave, precum hepatita sau ciroza.
Rinichii
Aceste organe acționează ca niște filtre de curățare a sângelui. Ele răspund de eliminarea ureei (un produs rezidual toxic provenind de la ficat), de eliminarea sodiului în exces și de ajustarea nivelului de apă în sânge. Reziduurile sunt eliminate prin urină, iar în cursul acestui proces de filtrare, rinichii reabsorb nutrienții folositori și îi reciclează pentru a fi utilizați în continuare. Din acest motiv este esențial să nu uităm să bem apă tot timpul, pentru a ajuta rinichii să funcționeze la parametrii optimi și normali.