Alimentația curativă are un anumit rol în tratamenul complex al bolilor gastrice. Sub acțiunea factorilor mecanici, chimici și termici hrana influențează asupra stării funcționale a stomacului și a organismului în întregime, modificând diverse metabolisme și reglarea neuroumorală. Spre exemplu, carbohidrații (glucidele) excitând sistemul nervos vegetativ, intensifică simptomele stomacului „iritat”, provoacă hipersecreție gastrică, eructații acide, pirozis, spasmul pilorisului.
Produsele alimentare acționează diferit asupra secreției gastrice. Sub acest aspect, ele se împart în excitanți puternici și excitanți slabi. Excitanți puternici ai secreției gastrice sunt băuturile alcoolice și gazoase, bulionul de carne, peștele, ciupercile, murăturile, bucatele prăjite, conservele, produsele din carne și pește afumate, legumele crude, ouăle fierte tari, cafeaua, pâinea neagră. Stimulatori slabi ai secreției gastrice: apa potabilă, laptele gras, brânza de vaci, frișca, carnea și peștele fierte bine, piureul de legume, grăsimile, supele mucilaginoase cu crupe, piureul de fructe dulci, bucatele de griș, orez, ficat. Combinarea produselor alimentare modifică acțiunea lor. De pildă, grăsimile adăugate la proteine micșorează secreția gastrică și prelungesc timpul acțiunii.
Acțiunea produselor alimentare asupra activității motoare a stomacului depinde de consistența lor. Alimentele cu consistență dură se evacuează din stomac mai târziu decât cea fin divizată. Cel mai repede părăsesc stomacul glucidele, puțin mai încet – proteinele și cel mai târziu – grăsimile. La iritarea mecanică a stomacului contribuie volumul mare de hrană utilizat la o masă, întrebuințarea produselor nedivizate, bogate în celuloză vegetală (ridiche, fasole, mazăre, pâine neagră, struguri, coacăze) și țesut conjunctiv (cartilaje, piele de pasăre și pește, tendoane).
Principiul cruțării ocupă locul de bază în alimentația dietetică a bolilor stomacale. În componența rațiilor alimentare de cruțare se includ produse cu proprietăți de excitare slabă a secreției gastrice, care se evacuează repede din stomac și care nu irită mucoasa lui. La cruțarea stomacului contribuie alimentația regulată, repartizarea hranei în mai multe mese și ingerarea ei în cantități mici, ceea ce ameliorează condițiile de digestie și de asimilare a hranei. Rațiile de cruțare trebuie să fie de valoare nutritivă și energetică normală.
„Produsele alimentare acționează diferit asupra secreției gastrice, ele se împart în excitanți puternici și excitanți slabi”
Citiți principiile noastre de moderare aici!