Acestea sunt necesare pentru o compoziție corectă a fluidelor corporale, a sângelui și a oaselor, pentru păstrarea funcționalității normale a nervilor, pentru reglarea tonusului muscular. Ca și vitaminele, mineralele funcționează ca și niște coenzime, ajutând organismul să își îndeplinească funcțiile, să producă energie, să crească și să se vindece. Săptămâna trecută am trecut în revistă principalele proprietăți ale calciului, cromului și fierului, iar azi vom vorbi despre magneziu, iod, mangan și sulf.
1. Magneziu. Este un catalizator vital în activitatea enzimelor, în special a celor implicate în producerea energiei. Ajută, de asemenea, la menținerea nivelului calciului și potasiului în organism. Este necesar în prevenirea calcifierii țesutului moale, jucând un rol în formarea oaselor și în metabolismul carbohidraților și al mineralelor. Cercetările arată că magneziul poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a osteoporozei, a unor forme de cancer și poate reduce nivelul colesterolului. Carența de magneziu poate fi o cauză a aritmiei cardiace, a hipertensiunii, a astmului, a oboselii cronice, a depresiei, a insomniei, a sindromului intestinului iritabil. Magneziul se regăsește în multe alimente, în special în produsele lactate, pește, carne și fructe de mare. Alte alimente bogate în magneziu sunt merele, avocado, bananele, caisele, mazărea, orezul brun, smochinele, usturoiul, fasolea, semințele de susan, nucile, algele roșii.
2. Iod. Necesar doar în cantități mici, iodul ajută la metabolizarea excesului de grăsimi și este important pentru dezvoltarea fizică și mentală. Este necesar pentru sănătatea glandei tiroide și pentru prevenirea gușii, o creștere excesivă a glandei. O cantitate excesivă de iod poate inhiba secreția de hormoni tiroidieni și poate da un gust de metal și răni în gură. Este, în mod special, important pentru femeile aflate la vârsta procreării și pentru copii să beneficieze de cantitățile potrivite de iod. Alimentele bogate în iod sunt peștele de apă sărată, algele brune, sarea iodată. Poate fi găsit în sparanghel, alge roșii, ciuperci, semințe de susan, boabe de soia, sfeclă și frunze de nap.
3. Mangan. Cantități mici de mangan sunt necesare pentru metabolismul proteinelor și al grăsimilor, pentru sănătatea nervilor și a sistemului imunitar și pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge. Manganul este folosit în producerea energiei și este necesar pentru creșterea normală a oaselor și pentru reproducere. Ajută la formarea laptelui matern și este elementul cheie în producerea enzimelor necesare oxidării grăsimilor și a metababolizării purinelor. Cele mai mari cantități de mangan se găsesc în avocado, nuci, alge și cereale integrale. Se mai regăsește în afine, gălbenuș de ou, radăcinoase, mazăre uscată, ananas.
4. Sulf. Este un mineral care se transformă în acid. Face parte din structura chimică a aminoacizilor metionină, cisteină, taurină și glutation. Sulful dezinfectează sângele, ajută organismul să reziste la bacterii, ajută la reacțiile de oxidare din organism, stimulează secreția de bilă și protejează împotriva substanțelor toxice. Se găsește în toate țesuturile organismului și este necesar pentru sinteza colagenului, principala proteină care asigură integritatea țesutului cutanat. Varza de Bruxelles, fasolea uscată, ceapa, usturoiul, napii, ouăle, germenii de grâu sunt surse de sulf.
„Mineralele sunt necesare și pentru păstrarea funcționalității normale a nervilor și reglarea tonusului muscular”
Citiți principiile noastre de moderare aici!