Vitamina A este profund antivirală, mai ales pentru că, includerea ei în pereții celulelor, le face mai puternice și mai rezistente
Vitamina A este profund antivirală, mai ales pentru că, includerea ei în pereții celulelor, le face mai puternice și mai rezistente la atacurile virale. Este, în special, importantă pentru zonele cu risc sporit de infecții, ca aparatul respirator, intestinele și tractul genito-urinar. Atât vitamina A, cât și precursorul ei, betacarotenul, ne oferă protecție împotriva cancerului. Primele semne ale carenței de vitamina A se manifestă la nivelul pielii: piele uscată, exfoliată, mătreață și acnee. Infecțiile, cistitele sau diareea frecventă reprezintă alte indicii. Printre simptome se mai numprpă ulcerațiile bucale frecvente șă văzul slab pe timp de noapte.
Alimente care conțin vitamina A (retinol, betacoten): ficat de vită, morcovi, măcriș, varză, dovlecel, cartofi dulci, pepene galben, dovleac, broccoli, caise, papaya, sparanghel, caise uscate, ardei, mandarine, nectarine, mango, piersici, roșii, pepene roșu.
Complexul de vitamine B
Această familie de nutrienți esențiali este importantă pentru celulele din corpul nostru, inclusiv penrtru cele aparținând sistemului imunitar. Acidul folic și piridoxina (vitamina B6) au cel mai puternic efect asupra funcției imunitare. Carența de vitamina B6 reduce activitatea celulelor fagocite astfel încât ele nu mai pot „curăța” pe interior la fel de eficient pe cât ar trebui. De asemenea, vitamina B6 ajută organismul să producă cisteină din metionină, un amidoacid-cheie pentru imunitate. Acidul pantotenic (vitamina B5) este un alt imunostimulent necesar în producerea anticorpilor, care ajută macrofagele și celulele ucigașe (NK).
Surse alimentare e vitamine din complexul B:
B1: miel, sparanghel, ciuperci, fazole, mazăre, măcriș, salată verde, ardei;
B2: broccoli, germeni de grâu, lapte, sparanghel, ciuperci, măcriș, varză;
B3: ton, pui, miel, grâu integral, dovlecei, sparanghel;
Acid folic: germeni de grâu, spanac, arahide, semințe și boabe încolțite, broccoli;
B5: ciuperci, linte, ouă, avocado, grâu integral, mazăre, roșii;
B6: fasole roșie, conopidă, varza de Bruxelles, semințe, nuci;
B12: sardine stridii, ton, carne, puă, produse lactate;
Biotină: migdale conopidă, porumb, stridii, ouă.
Vitamina E
Este necesară răspunsului normal al anticorpilor. Ca antioxidant în țesuturile noastre adipoase, ea neutralizează radicalii liberi și colaborează cu alți nutrienți pentru a ne spori rezistența la infecții.
Alimente care conțin vitamina E: arahide, caju, cartofi dulci, fasole, germeni de grâu, linte, mazăre, migdale, nuci, nuci pecan, orez brun, sardine, semințe floarea-soarleui, semintele de susan, somon, ton.
Citiți principiile noastre de moderare aici!