Sunt clasificați în macronutrienți (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale). Cu toate că micronutrienții sunt necesari în cantități mici, fără ei, însă, numeroase funcții, precum creșterea sau producerea de energie, nu pot avea loc. În rândurile de mai jos vom trece în revistă ultimii nutrienți, și anume vitaminele liposolubile D, E, K și vitamina C.
1. Vitamina D (colecalciferolul). Este cea mai faimoasă pentru rolul său în menținerea sănătății dinților și a oaselor, deoarece ajută organismul să asimileze și să utilizeze calciul. Protejează sistemul imunitar, este implicată în sănătatea cardiovsculară, are legătură cu starea de spirit și cu protejarea împotriva cancerului. Deficiența în aceast vitamină este larg răspândită și, spre deosebire de alte vitamine, hrana nu este principala sursă. Deși vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi și se găsește în unele alimente, precum peștele gras, laptele, ouăle, nucile braziliene, nu se poate lua cantitatea adecvată doar din alimente. Motivul pentru care vitamina D este denumită „vitamina soarelui” este pentru că o producem în piele, în prezența soarelui.
2. Vitamina E (tocoferolul). Este un antioxidant care protejează de distrugere celulele și grăsimile esențiale, fiind necesară pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar. Semnele deficienței includ apariția de vânătăi, o vindecare lentă a plăgilor, pierderea tonusului muscular și o piele uscată. O regăsim în avocado, pește gras, ulei vegetal presat la rece, verdețuri cu frunze închise la culoare, rădăcinoase, oleaginoase, alge și cereale integrale.
3. Vitamina K (filochinona). Este importantă pentru coagularea sângelui, o deficiență în această vitamină ducând la hemoragii. Este esențială și în formarea și în refacerea oaselor, fiind utilă în sinteza osteocalcinei, o proteină din țesutul osos, care cristalizează calciul. Se regăsește sub trei forme: vitamina K1, care provine din plante și reprezintă vitamina K de origine alimentară, vitamina K2, o familie de substanțe sintetizată de o bacterie din intestine și care se găsește în unt, ficat de vacă, gălbenuș de ou, și vitamina K3, fabricată sintetic. Vitamina K1 o regăsim în sparanghel, broccoli, varză, conopidă, zarzavaturi cu frunze verde închis, gălbenuș de ou, iaurt.
4. Vitamina C (acidul ascorbic). Este cunoscută pentru rolul său în lupta cu infecțiile, răceala sau gripa. Ajută la producerea colagenului în piele, oase și articulații și funcționează ca un antioxidant, protejând împotriva poluării. Simptomele deficienței includ infecții frecvente sau infecții greu de tratat, energie scăzută, predispoziție la contuzii, sângerarea gingiilor și hemoragii nazale frecvente. O regăsim în fructele de pădure, citrice, broccoli, varză de Bruxelles, ardei gras, pătrunjel, papaya, ananas, măceșe, spanac, sfeclă, gulie, ridichi, mazăre. Vitamina C este redusă de lumină, căldură și oxigen, astfel că alimentele care au stat mai mult pe raft sau care au fost foarte procesate vor avea un nivel scăzut de vitamina C.
„Cu toate că micronutrienții sunt necesari în cantități mici, fără ei, însă, numeroase funcții, precum creșterea sau producerea de energie, nu pot avea loc”
Citiți principiile noastre de moderare aici!