Sunt clasificați în macronutrienți (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale). Cu toate că micronutrienții sunt necesari în cantități mici, fără ei, însă, numeroase funcții, precum creșterea sau producerea de energie, nu pot avea loc. În rândurile de mai jos vom aborda importanța micronutrienților pentru sănătate.
1. Vitamina A. Funcționează ca un antioxidant, ajutând sistemul imunitar și este crucială pentru vedere. Un consum inadecvat poate duce la apariția ulcerațiilor bucale, o vedere slabă pe întuneric, infecții și răceli frecvente, piele uscată și aspră. Se regăsește sub două forme: • retinolul, care se găsește în alimentele de origine animală, cum ar fi ficatul, carnea, brânza și ouăle și • beta-carotebul, care se găsește în legumele de culoare galben-portocaliu, cum sunt morcovii, cartofii dulci, ardeii grași. Beta-carotenul este convertit în vitamina A în ficat.
2. Vitamina B1 (tiamina) ajută la transformarea glucozei – carburantul principal al creierului – în energie, așadar unul dintre simptomele deficienței de tiamină este oboseala mintală și fizică. Sursele alimentare cele mai bogate în tiamină sunt carnea de pasăre, ficatul, gălbenușul de ou, orezul brun, peștele, mazărea, oleaginoasele, germenii de grâu, sparanghelul.
3. Vitamina B2 (riboflavina) este importantă pentru păr, unghii și ochi. Simptomele unei deficiențe includ senzațiile de arsură sau nisip la nivelul ochilor, sensibiliate la lumină puternică, păr lipsit de strălucire sau gras, eczeme, dermatite, unghii exfoliate și buze crăpate. Niveluri ridicate de B2 apar în brânză, gălbenuș de ou, lapte, spanac, cereale integrale, avocado, ciuperci, oleaginoase.
4. Vitamina B3 (niacina) este crucială pentru echilibrul nivelului de zahăr din sânge și vitală în producerea serotoninei (neurotransmițătorul stării de bine) și melatoninei (inductorul somnului) din aminoacidul triptofan. Deficiența acestei vitamine poate avea ca rezultat o energie scăzută, diaree, insomnii, depresii, iritabilitate și probleme ale pielii, cum ar fi acneea sau eczema. Niacina se regăsește în ficatul de vită, drojdie de bere, broccoli, curmale, ouă, pește, cartofi, germeni de grâu.
5. Vitamina B5 (acidul pantotenic) este cheia memoriei și vitamina antistres. Este necesară pentru producerea neurotransmițătorului de stimulare a memoriei, acetilcolina. Semnele deficienței includ tremorul și crampele musculare, apatia, concentrarea slabă, senzația de arsură la nivelul picioarelor, energie scăzută și anxietate sau tensiune. O regăsim în carea de vită, drojdia de bere, avocado, rădăcinoase, ciuperci, carnea de porc, peștii de apă sărată.
6. Vitamina B6 (piridoxina) este necesară pentru producerea hormonilor, ajutând la diminuarea stresului. Semnele deficienței includ furnicături la nivelul mâinilor, nervozitate, depresii, crampe și tremor muscular, energie scăzută și piele aspră. Cea mai mare cantitate de vitamina B6 o regăsim în drojdia de bere, carnea de pui, spanac, mazăre, semințe de floarea-soarelui, orezul brun, varza, banane, avocado.
Nutrienții sunt clasificați în macronutrienți (proteine, carbohidrați, lipide) și micronutrienți (vitamine și minerale)”
Citiți principiile noastre de moderare aici!