Pietrele la rinichi, în termeni medicali calculi renali, sunt acumulări de săruri minerale care se fixează oriunde de-a lungul traiectului urinar și pot reprezenta una dintre bolile cele mai dureroase. Simptomele pietrelor la rinichi sunt durerea care radiază din partea superioară a spatelui spre abdomenul inferior și zona inghinală, transpirație excesivă, micțiuni frecvente, urină mirositoare sau tulbure, cu puroi și sânge, greață, vomă, uneori frisoane și febră. Aproape 80% din pietre sunt din oxalat de calciu. Nivelul ridicat de calciu din sânge duce la hipercalciurie – absorbție excesivă a calciului din intestine – care crește nivelul calciului în urină. Acest exces de calciu formează, până la urmă, o piatră. Pietrele din acid uric se formează când cantitatea de urină excretată este prea mică și/sau nivelul acidului uric este anormal de ridicat.
Recomandări nutriționale
• Beți multă apă. Ca să mențineți o funcție bună a rinichilor, beți multă apă – cel puțin opt pahare de apă pe zi. De departe cel mai bun mijloc pentru prevenirea formării pietrelor este creșterea consumului de apă. Apa diluează urina și ajută la prevenirea concentrării mineralelor și a sărurilor care formează pietrele.
• Creșteți consumul de alimente bogate în vitamina A – este eficientă pentru tractul urinar și împiedică formarea pietrelor. Surse bune de vitamina A sunt caisele, morcovii, pepenele galben, dovleacul, cartofii dulci.
• Reduceți consumul de proteine animale. O dietă bogată în proteine de origine animală determină organismul să excrete calciu, producând cantități excesive de calciu, fosfor și acid uric în rinichi și, adesea, pietre dureroase la rinichi.
• Evitați alimentele care conțin sau conduc la producerea de acid oxalic, cum sunt sfecla, sparanghelul, afinele, țelina, strugurii, pătrunjelul, rubarba, măcrișul, spanacul. Evitați alcoolul, ceaiul negru, cacaua, ciocolata, smochinele uscate, arahidele, piperul și semințele de mac.
• Evitați zahărul rafinat și produsele care îl conțin. Zahărul stimulează pancreasul să elibereze insulină, creând cantități suplimentare de calciu care trebuie excretat prin urină.
• Vitamina C în doze mari crește riscul formării de pietre. Persoanele cu un istoric de oxalat de calciu este indicat să evite suplimentarea în exces.
„Evitați alimentele care conțin sau conduc la producerea de acid oxalic, cum sunt sfecla, sparanghelul, afinele, țelina, strugurii, pătrunjelul, rubarba, măcrișul, spanacul”
Citiți principiile noastre de moderare aici!