Alimentația noastră zilnică ar bine să includă, în această perioadă, cât mai multe legume și fructe. Recomandarea este consumul de 5 porții de legume și fructe pe zi, de culoare diferită, culoarea fiind un indicator care clasifică fructele și legumele în funcție de beneficiile aduse. Indiferent de culoare, legumele și fructele sunt pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar.
1.Vânăta. Are foarte puține calorii, fiind inclusă în regimurile de slăbit și în dietele de purificare a organismului. Are un conținut mare de potasiu (260mg la 100g) și puțin sodiu, dar și magneziu, zinc, mangan, cupru și vitaminele B1, B6, C și E. Bogată în fibre, oferă o stare de sațietate îndelungată, iar fibrele solubile intensifică activitatea bacteriilor benefice din intestinul gros, stimulându-i contracțiile și accelerând, astfel, tranzitul reziduurilor alimentare și evacuarea scaunelor;
2. Fasolea verde este bogată în apă (circa 90%), fiind, așasar, slab calorică. Galbenă sau verde, fasolea conține vitamina B9 (folat) – indispensabilă pentru dezvoltarea celulelor, vitaminele C și K, fier, provitamina A (betacaroten), mangan, care participă la formarea oaselor și a cartilajelor și siliciu, implicat în sinteza colagenului. Conține, de asemenea, antioxidanți de tipul flavonoidelor, îndeosebi quercetină – un bun regenerator benefic pentru ficat și pancreas. Este o sursă foarte bună de fibre, care favorizează sănătatea și buna funcționare a intestinului (combate constipația). În plus, anumite fibre din fasole contribuie la prevenirea maladiilor cardiovasculare și la reglarea nivelului de glucoză în caz de diabet de tip 2.
3. Caisa. Este un fruct slab caloric, care conține vitamina A și carotenoide, în principal betacaroten (care îi conferă culoarea specifică), dar și puțin licopen. Conținutul total de carotenoide din coaja caisei este de două-trei ori mai mare decât cel al pulpei. Furnizează diferiți antioxidanți, mai ales compuși fenolici din familia flavonoidelor. Aceștia neutralizează radicalii liberi și împiedică apariția bolilor cardiovasculare, a cancerelor și a altor maladii cronice. Caisele proaspete și uscate, deopotrivă, furnizează fibre, care combat constipația, reduc iritațiile și riscul de cancer de colon. Datorită indicelui glicemic scăzut, caisele proaspete pot fi consumate și de cei care suferă de diabet de tip 2.
4. Piersica. Este o sursă bună de potasiu, fosfor și vitamine (A, B3, C și E). Conține, de asemenea, calciu, magneziu, fier, zinc și cupru. Are o capacitate antioxidantă ridicată, în primul rând datorită compușilor săi fenolici. Conține și alți antioxidanți, precum vitamina C și carotenoidele, printre care betacarotenul și betacriptoxantina. Antioxidanții din piersică au capacitatea de a împiedica formarea colesterolului „rău” (LDL), reducând, astfel, plăcile de aterom care blochează arterele și diminuând, așadar, riscul de boli cardiovasculare. Prin acțiunea sa diuretică este utilă în caz de dispepsie, litiază renală și hipertensiune.
„Legumele și fructele previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar”
Citiți principiile noastre de moderare aici!