În traducere literală, anemie înseamnă „fără sânge” și se referă la nivelul scăzut al pigmentului roșu numit hemoglobină în celulele roșii din sânge. Hemoglobina e vitală pentru transportarea oxigenului în corp, iar când nivelul ei scade, celulele nu primesc suficient oxigen pentru nevoile lor. Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt lipsa de fier, acid folic sau vitamina B12 din dietă. Printre simptome se numără paloarea, oboseala, lipsa de energie, amețeala, infecțiile recurente, pierderea suflului. Anemia pernicioasă apare când stomacul nu mai produce o substanță numită factor intrinsec, necesară pentru absorbția vitaminei B12 în intestinul subțire. Anemia feripivă este des întâlnită în anumite grupuri vulnerabile, printre care sugarii, copiii mici, adolescenții, femeile însărcinate sau aflate la menstruație, bătrânii. Anemia se asociază cu dieta greșită, sângerări lunare abundente, pierderi de sânge ascunse, boli ale rinichilor, boli ale măduvei osoase, absorbția deficitară a nutrienților din dietă.
Recomandări dietetice
• Printre sursele alimentare de fier se numără crustaceele, scoicile, carnea roșie, ficatul, sardinele, germenii de grâu, gălbenușul de ou, legumele verzi, nucile, fructele uscate;
• Forma de fier din carne roșie (fie hem) e de până la zece ori mai ușor de absorbit decât fierul non-hem din legume. Prin urmare, persoanele carnivore sunt mai puțin predispuse la anemie pe bază de lipsă de fier decât persoanele care nu consumă carne. Fierul din plante se absoarbe mai ușor dacă se consumă alături de o sursă de vitamina C;
• Evitați berea, bomboanele, înghețata și băuturile răcoritoare. Aditivii din aceste alimente intervin în absorbția fierului;
• Includeți următoarele alimente în dietă: mere, caise, sparanghel, banane, broccoli, mazăre, prune, dovlecel, cereale integrale, pătrunjel, prune uscate, struguri roșii;
• Pentru că fierul se elimină prin scaun, nu mâncați alimente bogate în fier și/sau suplimente cu fier în același timp cu fibrele. Evitați să folosiți tărâțele ca sursă de fibre;
• Reduceți cantitatea de cafea și ceai, ambele intervenind în absorbția fierului;
• Renunțarea la zahărul din dietă crește și ea absorbția fierului;
• Nu luați calciu, vitamina E, zinc și antiacide în același timp cu suplimentele de fier. Pot interfera cu absorbția fierului;
• Dacă sunteți vegetarian strict, supravegheați-vă îndeaproape dieta. Este recomandabil să luați suplimente de vitamina B12.
Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt lipsa de fier, acid folic sau vitamina B12 din dietă”
Citiți principiile noastre de moderare aici!