Artrita este o inflamație a uneia sau mai multor articulații. În articulațiile afectate se pot dezvolta oase sau pinteni, care intensifică durerea și scad mobilitatea. Bolile numite generic artrite afectează încheieturile mobile ale corpului, articulațiile genunchilor, ale degetelor de la picioare, șoldurile și umerii. Cunoaștem mai multe tipuri de artrite, formele cele mai des întâlnite fiind osteoartrita și artrita reumatoidă. Osteoartrita, numită și boala degenerativă a articulației, implică deterioararea cartilajului protector de la capătul oaselor. Este, uneori, provocată de leziuni sau de defecte moștenite în privința proteinei care formează cartilajul. Cel mai adesea este rezultatul îmbătrânirii, dietei și stilului de viață. Artrita reumatoidă este o boală autoimună, care afectează, de obicei, femeile și fetele. Sistemul imuntar al organismului identifică greșit membrana sinovială ca fiind „străină”. Urmează inflamarea, durere, și în cele din urmă, distrugerea cartilajului.
Recomandări nutriționale
• Consumați mai multe alimente care conțin sulf, cum sunt sparanghelul, ouăle, usturoiul și ceapa. Sulful este necesar pentru refacerea și reconstruirea osului, a cartilajului și a țesutului conjunctiv și ajută la absorbția calciului.
• Alte alimente benefice în artrită includ legumele proaspete (în special legumele cu frunze verzi, care suplimentează aportul de vitamina K), fructele proaspete neacide, ovăzul, cerealele integrale, orezul brun, peștele, avocado.
• Vișinele calmează durerea și inflamația. Mâncați aproximativ douăzeci de vișine în fiecare zi. Dacă nu găsiți vișine proaspete, cele congelate sunt foarte bune.
• Mâncați ananas crud. Bromelaina, o enzimă care se găsește în ananas, este excelentă pentru reducerea inflamației. Ca să fie eficient, ananasul trebuie consumat proaspăt, enzimele fiind distruse dacă este conservat.
• Consumați alimente care conțin aminoacidul histidină (orez, hrișcă, ouă, conopidă, ciuperci). Histidina este eficientă în eliminarea excesului de metale grele.
• Realizați un aport de fibre, sub formă de semințe de in măcinate, tărâțe de ovăz, fructe, legume.
• Evitați cafeina, citricele, paprika, sarea, tutunul, zahărul, grăsimile saturate.
• Feriți-vă de anumite legume ca ardeii grași, vinetele, roșiile, cartofii. Aceste alimente conțin o substanță numită solanină, la care unele persoane, în special cei care suferă de artrită, sunt foarte sensibile. Solanina se combină cu enzimele din mușchi și poate provoca dureri și disconfort.
redactia.jurnalaradean@informmedia.ro
Citat: „Alimentele benefice în artrită includ legumele proaspete cu frunze verzi, fructele proaspete neacide, ovăzul, cerealele integrale, orezul brun, peștele, avocado”
Citiți principiile noastre de moderare aici!