Putem începe o bătălie în care, în loc să ne războim cu al nostru corp, putem, mult mai inteligent, să facem din el un aliat. Suntem oamenii extremelor, pendulăm fie de partea dietelor stricte, hipocalorice, fie ne îndreptăm spre cealaltă latură și consumăm în exces alimente pline de grăsimi și zahăr. Nu cred că există „cea mai buna dietă”. Consider că această expresie depinde de starea de sănătate, de obiectivele propuse, de stilul de viață. Singura „dietă”, care se potrivește tuturor, se bazează pe alimente minim procesate; alimente cu valoare nutrițională, nu doar energetică mare; alimente bogate în micronutrimente, cu vitamine, minerale și fitonutrimente; mese echilibrate; hidratare; exercițiu fizic.
Oamenii funcționează, de cele mai multe ori, pe principiul „totul sau nimic”. Ne dorim rezultate peste noapte, uitând că schimbarea stilului în alimentație trebuie făcut pentru toată viața. Nu exista dieta care face minuni, precum nu vom reuși să ne menținem greutatea optimă până când nu vom întelege că o dietă funcționează atâta vreme cât o urmăm. Esențial este să dezvoltăm autocontrolul, să mâncăm echilibrat, variat și cu un aport caloric în funcție de necesitățile fiecăruia în parte. Schimbările care se produc rapid, și pe care nu ni le însușim ca parte integrantă a stilului nostru de viață, vor avea aceeași durată de viață.
Planurile dietetice de succes trebuie să fie ușor de urmat, abordabile. Privațiunile întrețin frustrarea, iar pofta copleșitoare de ceva bun, cu ciocolată, nu poate fi ținută în frâu. Abordarea regimurilor alimentare drastice este amăgitoare când vine vorba de pierderea excesului ponderal. Atrage după sine un dezechilibru alimentar, stări de frustrare și anxietate, care ne vor face să abandonăm și să ne întoarcem la vechile obiceiuri. Practicate regulat, aceste regimuri pot fi adevăratul factor care declanșează obezitatea. O dietă corectă ar trebui să ne facă să ne simțim puternici, mai energici, mai bine-dispuși.
Primul pas pe care trebuie să îl facem atunci când ne propunem să scăpăm de kilogramele depuse inestetic pe coapse, pe brațe sau pe abdomen, este conștientizarea surplusului existent și elaborarea unui plan care să aibă roade pe termen lung. O dietă echilibrată și un stil de viață sănătos sunt uneltele succesului pe termen lung. Iar dacă adăugați și puțină mișcare starea de bine nu va întârzia să apară. O slăbire corectă înseamnă un comportament alimentar corect, alegeri alimentare sănatoase și perseverență. Un stil de viață sănătos nu înseamnă diete periodice ci adoptarea unui regim de viață sănătos, formarea unor noi obiceiuri. Însușirea acestora nu ni se va părea dificilă dacă facem schimbări mici și constante, fără a ne impune obiective nerealiste sau greu de dus până la capăt.
Să nu uitați că sănătatea noastră nu este decât reflexul a ceea ce este în farfuria noastră: reflexul stării nutriționale și a echilibrului alimentar.
„Un stil de viață sănătos nu înseamnă diete periodice ci adoptarea unui regim de viață sănătos și formarea unor noi obiceiuri”
Citiți principiile noastre de moderare aici!