Sardina conține multă grăsimi – în special acizii grași Omega 3. 100g de sardine oferă aproape 1 g de acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA), adică doza zilnică recomandată, plus 55% din necesarul de calciu dacă sunt consumate întregi (la conservă). Împreună cu acidul alfa-linolenic (ALA), DHA și EPA reprezintă trei tipuri de acizi grași pe care organismul nu îi poate sintetiza, astfel că este necesar ca aportul lor să fie unul extern, de preferat prin alimentație. Acizii grași Omega 3 au și un rol antioxidant, protejând celulele organismului de efectele stresului oxidativ.
Sardina este un aliment sănătos, care oferă vitaminele B12, B3, B2, B6, B5 și vitamina D, Este, de asemenea, bogată în minerale – în ordine descrescătoare: seleniu (un antioxidant important), fosfor, iod, calciu, fier, sare și zinc. Fosforul, un mineral important pentru organism, este necesar pentru sănătatea oaselor, iar fierul, indispensabil globulelor roșii, prezent în sardină, este ușor de metabolizat. Sardinele conțin doi aminoazici importanți pentru sănătatea cardiovasculară : arginina și taurina. Arginina este un aminoacid care menține tensiunea arterială în parametri normali, iar taurina are efecte antioxidante, reglând nivelului tensiunii arteriale.
Dacă sardinele sunt consumate cu tot cu structura osoasă, beneficiem de tot conținutul lor de calciu. Calciul deține un rol important în formarea oaselor, dar și în coagularea sângelui, în stabilizarea tensiunii arteriale, în contractarea mușchilor și pentru sănătatea inimii. Important este ca, atunci când alegem o conservă de sardină, să fim atenți la conservele pline de ulei de slabă calitate sau cu suc de tomate cu mult zahăr. Dacă alegem sardine proaspete, acestea trebuie să aibă un aspect lucios și o textura fermă.
Sardina conține multă grăsimi – în special acizii grași Omega 3
Citiți principiile noastre de moderare aici!