De multă vreme, cercetătorii au constatat că dietele bazate pe fructe, zarzavaturi, cereale și legume par să reducă riscul unor boli, incluzând cancerul, bolile de inimă, diabetul sau hipertensiunea arterială. S-a descoperit că efectele de prevenire a bolilor pe care le au aceste alimente sunt în mare parte meritul antioxidanților – anumite vitamine, minerale și enzime care protejează celulele de amenințarea oxidării. Substanțele chimice (sau substanțe fitochimice) sunt substanțe biologic active din plante, răspunzătoare de culoarea, aroma și rezistența naturală la boli.
• Broccoli este una dintre legumele cele mai eficiente pentru prevenirea riscului de apariție a cancerului. Secretul său constă în sulforafan, o substanță care previne și protejează lanțurile de ADN de apariția tumorilor.
•Usturoiul, care conține alicină, este capabil să reducă nivelul de colesterol din sânge, să scadă tensiunea arterială și să stimuleze sistemul imunitar.
• Ananasul conține bromelaină, o enzimă care luptă împotriva problemelor de digestie și de constipație și are un real succes în tratarea flebitei, aterosclerozei și artritei.
• Afinele au un conținut extraordinar de antioxidanți și o enormă capacitate de a neutraliza radicalii liberi care pot afecta ADN-ul. Secretul lor constă în culoare, niște pigmenți albaștri care conțin antocieni.
• Citricele conțin glucanază, o componentă care dezactivează agenții cancerigeni și îi elimină din organism. Trebuie menționată și una dintre cele mai cunoscute vitamine antioxidante, regăsită în citrice – vitamina C, pe care oamenii nu o pot sintetiza, având, astfel, nevoie de aport extern.
• Strugurii negri conțin, la fel ca și afinele, antocieni, care alături de alți flavonoizi, sporesc acțiunea vitaminei C. Resveratrolul din struguri poate acționa pozitiv în prevenirea anumitor tipuri de cancer.
• Cruciferele, această familie formată din varză albă, varză roșie, varză de Bruxelles, conopida și broccoli, constituie antioxidanți prin excelență.
• Sfecla conține betacianină, cea care îi dă culoarea vie care o caracterizează. Sfecla proaspătă are o cantitate mare de acid folic, un component al grupului vitaminelor B care protejează organismul împotriva afecțiunilor cardiace și a cancerului de colon.
• Carotenii nu sunt alimente în sine, ci substanțe antioxidante care se găsesc în fructele și legumele de culoare portocalie (morcovii, cartofii dulci, caisele, dovlecii, piersicile) sau în verdețuri precum spanacul și pătrunjelul. Este suficientă o sutime de miligram de caroten în ficat pentru a se forma o importantă rezervă de vitamina A, denumită vitamină a „creșterii și a întineririi”.
„Substanțele fitochimice sunt substanțe biologic active din plante, răspunzătoare de culoarea, aroma și rezistența naturală la boli”
Citiți principiile noastre de moderare aici!