Mesele noastre, în această perioadă, ar fi indicat să aibă cât mai multe legume și fructe. Recomandarea este consumul de cinci porții de legume și fructe pe zi, de culoare diferită, culoarea fiind un indicator care clasifică fructele și legumele în funcție de beneficiile aduse. Indiferent de culoare, legumele și fructele sunt pline de fibre, vitamine, minerale și alți nutrienți care previn riscul apariției bolilor, încetinesc procesul de îmbătrânire, întăresc sistemul imunitar. Redăm mai jos principalele beneficii a trei fructe de neratat în această perioadă.
1. Prunele. Prunele poaspete și uscate deopotrivă sunt bogate în minerale și oligominerale, conținând potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan, fier, zinc. Sunt, de asemenea, bogate în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, C și K. Sucul de prune este o bună sursă de fier, fiind recomandat îndeosebi veganilor. Prunele, indiferent de soi, sunt excelente surse de fibre și de sorbitol (un polialcool înrudit cu glucoza), indicate pentru intestin. Au un efect laxativ ușor. Cura de prune de o zi sau două este indicată celor care suferă de constipație cronică. Prunele proaspete și cele uscate sunt alcalinizante, foarte hrănitoare și energetice, stimulând sistemul nervos. Potasiul le oferă efecte diuretice și detoxifiante. Sunt utile, deci, în caz de reumatism și artrită.
2. Perele. Oferă o cantiatate subtanțială de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12), vitaminele C și K și minerale (îndeosebi potasiu, fosfor, calciu, magneziu, cupru, fier, zinc). Datorită prezenței acestor minerale, flavonoidelor și acizilor fenolici (aceștia din urmă îndeosebi în coajă), dar și în pulpă, în cantitate mai mică, perele elimină acidul uric din organism. Para este, așadar, prețioasă în caz de reumatism, gută sau artrită. Sucul de pară are un slab efect sedativ și contribuie la atenuarea durerilor inflamatorii. Perele, și în special coaja lor, conțin multe fibre care amelioarează și favorizează activitatea intestinului gros.
3. Smochinele. Foarte nutritive și tonice, smochinele atenuează astenia fizică și pe cea nervoasă, fiind deci recomandate sportivilor. Concentrația de elemente nutritive este mai mare la smochinele deshidratate. Smochina are un efect de echilibrare a organismului, conținând vitaminele A, B1, B2, B3 și C, iar majoritatea antioxidanților sunt concentrați în pielița fructului. Smochina drenează căile respiratorii și intestinele și este utilă în caz de inflamații pulmonare, de astm și de dureri în gât. Efectul laxativ al smochinelor se datorează în primul rând mucinei (o proteină) și fibrelor conținute. Fibrele protejează împotriva unui număr mare de afecțiuni intestinale și cardiovasculare. Smochina conține 70% fibre insolubile (care produc efectul laxativ și emolient) și numai 30% fibre solubile (capabile să fixeze apa, contribuind la scăderea colesterolului și la reglarea glicemiei).
Citiți principiile noastre de moderare aici!