Începând cu această idee, cum că grăsimea este un macronutrient care face rău, consumul de grăsimi a scăzut dramatic, crescând, astfel, consumul de carbohidrați, care stăteau la baza piramidei alimentare. Odată cu dezvoltarea cercetărilor în acest domeniu, s-a descoperit că mai important este tipul de grăsime consumată decât cantitatea de grăsimi din alimentație. Redăm în rândurile de mai jos beneficiile a trei tipuri de nuci, ce sunt recomandate a fi incluse în dietă, cu mențiunea că, fiind calorice, trebuie consumate cu măsură.
1. Nuca. Sunt multe studii care demonstrează rolul protector cardiac al nucilor și grăsimilor Omega 3, astfel că, adăugarea de nuci în alimentație, contribuie la menținerea elasticității și flexibilității arterelor. De asemenea, acizii grași Omega 3 fluidifică sângele, ameliorează sensibilitatea la insulină, protejează creierul, au acțiune antiinflamatoare, previn cancerul și depresia;
• Nucile furnizează o doză esențială de proteine bogate în aminoacizi importanți precum acidul glutamic, arginină și leucină;
• Grație vitaminei E, nucile previn formarea cheagurilor de sânge. Vitaminele B conținute sunt utile pentru sănătatea sistemului nervos și previn sindromul premenstrual. Furnizează, de asemenea, vitaminele A, C și B3;
• Nucile sunt o sursă bună de mangan (antialergic și antiinfecțios), de cupru (bun pentru inimă, întărește sistemul imunitar, combate infecțiile virale și microbiene). Oferă, de asemenea, magneziu, potasiu, fosfor, sulf, fier și calciu;
• Conțin acid elagic, un polifenol antioxidant care se găsește și în căpșuni sau zmeură, care neutralizează radicalii liberi vinovați de apariția proceselor canceroase.
2. Nuca de caju. Se situează pe unul dintre ultimele locuri între fructele oleaginoase în coajă tare din punct de vedere al grăsimilor conținute;
• Furnizează mult potasiu, fosfor și magneziu. Acesta din urmă este implicat în numeroase funcții organice: creștere, transmiterea impulsurilor nervoase, contracții musculare, funcționarea sistemului cardiovascular;
• Conține, de asemenea, calciu, fier, cupru, mangan, molibden. Este, de asemenea, o sursă de seleniu. Astfel, nucile de caju contribuie la buna funcționare a globulelor roșii, a enzimelor și a metabolismului în general, asigurând sănătatea oaselor și a dinților.
3. Nuca de Brazilia. Aceste nuci sunt foarte bogate în seleniu, acest oligoelement fiind cu atât mai prețios cu cât se găsește în puține alimente. Seleniul acționează ca un antioxidant puternic: regenerează îndeosebi glutation-peroxidazele (enzime antioxidante extrem de eficiente), protejează celelulele de efectele negative ale radicalilor liberi și este esențial pentru buna funcționare a glandei tiroide. O singură nucă poate furniza 0,05mg de seleniu, adică doza zilnică recomandată;
• Nuca de Brazilia conține grăsimi sănătoase: 39% grăsimi mononesaturate, 35% grăsimi polinesaturate și numai 26% grăsimi saturate;
• Furnizează fosfor, magneziu, calciu, zinc, cupru, fier, mangan, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, folați (derivați ai vitaminei B9), proteine și unii aminoacizi precum acidul glutamic și arginina.
„Cele trei tipuri de nuci sunt recomandate a fi incluse în dietă, cu mențiunea că, fiind calorice, trebuie consumate cu măsură”
Citiți principiile noastre de moderare aici!