Vitamina A este o vitamină liposolubilă, importantă în formarea oaselor și a dinților, apără împotriva răcelii, a gripei și a infecțiilor renale, ale vezicii, ale plămânilor și ale membranelor mucoase, previne problemele oculare și bolile de piele, cum ar fi acneea. Este necesară pentru creșterea noilor celule, pentru menținerea și refacerea țesutului epitelial din care sunt alcătuite pielea și membranele mucoase și încetinește procesul de îmbătrânire. Acționează ca antioxidant, protejând organismul de cancer și alte boli.
Carotenoidele sunt o clasă de compuși având legătură cu vitamina A. În anumite cazuri pot acționa ca precursori ai vitaminei A; unele acționează ca antioxidanți sau au alte funcții importante. Cea mai bine cunoscută subclasă de carotenoide este carotenul, dintre care beta-carotenul este cel mai uzual. În această grupă mai sunt incluși alfa-carotenul, gamma-carotenul și licopina. Când se consumă alimente sau suplimente care conțin beta-caroten acesta este transformat în vitamina A în ficat.
Vitamina A poate fi obținută din ficatul animalelor, din uleiul de ficat de pește, din fructe și din legume verzi și galbene. Alimentele care conțin o importantă cantitate de vitamina A sunt ardeiul roșu, broccoli, caisele, cartofii dulci, morcovii, gulia, papaya, pepenele galben, piersicile, caisele,
sfecla, sparanghelul, varza chinezeacă. Mai este prezentă în următoarele plante: piper de Cayenne, ardei iute, coada calului, hamei, lucernă, măceșe, mentă, salvie, pătrunjel, trifoi roșu, urzică. Vitamina A din surse animale este de șase ori mai puternică decât cea din surse vegetale.
O carență de vitamina A poate duce la păr uscat și/sau la piele uscată, la uscarea conjunctivitei și a corneei, sinuzite, răceli frecvente, boli de piele, oboseală. O cantitate prea mare de vitamina A, luată pe o perioadă lungă, poate fi toxică pentru organism. De asemenea, o cantitate excesivă de vitamina A în timpul sarcinii este asociată cu defecte de naștere; este mai bine ca în sarcină să se ia beta-caroten. Nu există riscul de supradoză de beta-caroten, deși dacă este luat în cantități prea mari, pielea se poate colora în galben-portocaliu. Beta-carotenul nu are același efect ca vitamina A în organism și nu e periculos, în afară de cazul în care ficatul nu îl poate tranforma în vitamina A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!