1. Cofeina, care se găsește în cafea, ceai, ciocolată, cola, determină producerea de andrenalină, care duce la creşterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeină îşi extenuează glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului.
2. Dulciurile. Zahărul nu conţine substanţe nutritive esențiale. El furnizează o creștere bruscă a energiei în organism, care poate duce la extenuarea glandelor suprarenale, rezultând o stare de irascibilitate, o slabă capacitate de concentrare, depresie. Consumul ridicat reprezintă o povară pentru pancreas, fapt ce măreşte riscul apariţiei diabetului.
3. Alimentele sărate. Sarea crește tensiunea arterială, epuizează glandele suprarenale şi induce instabilitate emoțională. Evitaţi alimentele gata preparate, precum şunca, murăturile, cârnații.
4. Alimentele grase. Evitați alimentele bogate în grăsimi saturate (produsele de origine animală, lactatele), alimentele prăjite și cele din meniul fast-food.
5. Margarina şi alte uleiuri vegetale procesate. Au un conţint foarte ridicat de acizi grași trans, iar o dieta care abundă în acești acizi grași trans poate avea un efect negativ asupra colesterolului, crescând riscul afecțiunilor cardiac; în acelaşi timp, blochează asimilarea de către organism a acizilor grași esențiali, benefici pentru sănătate.
6. Aditivii alimentari, conservanții și alte substanțe chimice. Acestea provoacă un stres enorm organismului, nevoit să lucreze din greu pentru a le face față. Rezultă că energia și substanțele nutritive sunt irosite, în loc să fie folosite în mod profitabil.
7. Alimentele gata preparate şi rafinate, precum pâinea albă și făina rafinată, supun la stres organismul care urmare a faptului că sunt sărace în substanţe nutritive, conţinând calorii inutile. În plus, pentru a digera alimentele rafinate, organismul trebuie să-şi folosească propriile vitamine şi minerale, adică să îşi consume rezervele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!