1. Semințe de in. Acizii grași Omega-3 pe care îi conțin sunt favoriții creierului pentru menținerea sănătății acestuia. Ei asigură fluiditatea membranei în creier, ceea ce permite o funcționare optimă a neurotransmițătorilor (a setononinei în special). Două linguriţe de seminţe de in măcinate, pe zi, sunt suficiente.
2. Nuci și alte semințe. Aici includem nucile caju, semințele de chia, semințele de cânepă, semințele de dovleac, migdalele, nucile, care abundă în acizi grasi Omega-3. Toate semințele conțin zinc, un mineral esențial pentru sănătatea sistemului imunitar, pentru buna funcționare a ficatului, a pancreasului, a pielii.
3. Legumele verzi (spanac, broccoli, varză). Sunt bogate în vitamina C, magneziu, acid folic. O porție de legume verzi, zilnic, ar trebui să fie nelipsită.
4. Bananele. Energizante, conțin triptofan, precursorul serotoniei. O banană pe zi furnizează corpului magneziu, care reduce stresul pentru întreaga zi.
5. Vitamina D. Pe lângă expunerea la soare, vitamina D poate fi asimilată şi din alimentaţia zilnică, cele mai bune surse fiind uleiul de peşte, în special cel de ficat de cod, peştele gras (somon, hering, sardină), laptele, ouăle, avocado.
6. Ciocolata amăruie, cu peste 75% cacao, consumată cu moderație, ajută la reducerea stresului, sănătatea ficatului şi a inimii. Ciocolata neagră este nu doar un desert apreciat de mulţi dintre noi, ci este şi un complex de substanţe (taninuri, polifenoli, flavonoide) cu virtuţi antioxidante cunoscute.
7. Carbohidrați complecşi. Dacă ați ținut dietă în care ați suprimat carbohidrații, probabil vă este cunoscută starea de iritabilitate sau nervozitate. Leguminoasele (năutul, lintea, fasolea, mazărea), cerealele integrale (ovăzul, meiul, hrişca), nucile intensifică producția de serotonină și promovează buna dispoziție. Când mâncăm carbohidrați complecşi, corpul nostru trimite triptofan în creier, pentru a declanșa producția de serotonină sau hormonul fericirii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!